Arbetsskador

Ingen neddragning av vårdplatser

på Sahlgrenska

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg backar efter Arbetsmiljöverkets förbud. Inga vårdplatser på medicinklinken kommer att dras in.

Publicerad

Arbetsmiljöverket förbjöd nyligen landstinget att dra ner antalet vårdplatser på medicin och geriatrik vid Sahlgrenska på grund av överbeläggningar.

Myndigheten kräver att landstinget gör en analys av konsekvenserna för personalens arbetsmiljö innan ett sådant beslut genomförs. En så kallad ”konsekvensanalys” som ska innehålla en kartläggning av hur en neddragning påverkar personalens arbetsmängd, arbetsuppgifternas innehåll och arbetstidens förläggning.

I avvaktan på en sådan analys utfärdade Arbetsmiljöverket ett omedelbart förbud mot att en tillfällig vårdavdelning med 20 extra vårdplatser stängs.

- Sjukhusledningen har tagit tillbaka det tidigare beslutet om stängning, och man jobbar nu med att ta fram en konsekvensanalys för arbetsmiljön, säger Karin Gustavsson, huvudskyddsombud för SKTF.

Personalen har haft väldiga problem med överbeläggningar på hela sjukhuset och i många år, understryker hon. Just nu är orsaken bland annat ett utbrott av den så kallade vinterkräksjukan (calicivirus), vilket lett till att vårdtiderna blivit ovanligt långa.

Vid en inspektion den 12 februari var antalet överbeläggningar 34. Även nästa dag var antalet runt 30.

- Det ser bättre ut nu, säger Karin Gustavsson. Idag har vi bara åtta överbeläggningar.

Gustavsson och de andra huvudskyddsombuden för Kommunal, Vårdförbundet och Läkarförbudet vid Sahlgrenska vände sig nyligen till Arbetsmiljöverket med en formell begäran om ingripande. Bland annat kräver skyddsombuden fler vårdplatser ”som motsvarar antalet inskrivna patienter” samt en bemanning i nivå med patientantalet och kopplad till ”vårdtyngd”. Ännu har de inte fått något svar.

- Problem med överbelastningen har pågått länge och ingen vet riktigt hur man ska lösa frågan, säger Karin Gustavsson.