Ingen återgång i arbete bakom <br></br>halvering av ohälsotal

2008-10-08 09:38 Mattias Davidsson  

Sjuktalen har halverats. Men i Arjeplog är det bara sju procent av de sjukskrivna som har börjat arbeta igen. De flesta har gått över till en kombination av förtidspension på deltid a-kassa.

Sjuktalen i Arjeplog har granskats av tidningen Dagens Arbete. Norrbottenskommunen toppade tidigare sjukskrivningsligan, men på senare år har sjuktalet halverats. Dagens Arbetes genomgång visar dock att det bara är en liten andel, sju procent av 328 sjukskrivna, som gått tillbaka till arbetslivet.

Många får någon annan form av ersättning än sjukpenning. En tredjedel av de 328 personer Dagens Arbete följt upp hade flyttats över till sjuk- och aktivitetsersättning (förtidspension).

En stor grupp har också gått till den otryggare kombinationen av sjukersättning på deltid med a-kassa för den övriga tiden. Men den största orsaken till att ohälsan gått ner är att färre nya blir sjukskrivna, enligt Dagens Arbete.

Tidningen kommer fram till att ingen av de 328 nu får sin försörjning från kommunens socialkontor.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö