Arbetsskador

Hovrätten friar backägaren för lavinolycka

Lavinen vid Vargstupet utlöstes av kontrollanterna själva. Kontrollanten, som hittades först efter 40 minuter, omkom. Foto: TT-Bild

Kontrollanterna åkte till vargstupet på Hamrafjället för att bedöma lavinrisken. När de var på väg därifrån gick lavinen. Båda hamnade i snömassorna och den ena omkom.

Publicerad

Olyckan på Hamrafjället hände vintern 2012. De två kontrollanterna ingick i skidpatrullen som hade hand om säkerheten i skidanläggningen. När de såg hur mycket snö som hade samlats vid det så kallade vargstupet bedömde de att snön behövde sprängas för att undvika en lavin. Men lavinen hann före.

Båda fördes i väg av snömassorna. Den ena kontrollanten stannade mot ett träd och skadade ett knä. Hon lyckades larma via sin radio. Den andra försvann under snön och hittades först efter 40 minuter. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Arbetsmiljöåklagare Christer B Jarlås hävdade att skidanläggningens ägare, Hamrafjällets Lift AB, var ansvariga för olyckan. Östersunds tingsrätt höll med om det och dömde företaget att betala 1 800 000 kronor i företagsbot.

Företaget överklagade domen och begärde att de helt skulle slippa att betala företagsbot eller åtminstone få en lägre bot.

Hovrätten kommer fram till att det saknades lokala rutiner för hur lavinrisker skulle bedömas och hanteras. Det var en brist liksom att skidpatrullerna inte alltid använde tranceivers (som gör att personer som hamnar under snön kan lokaliseras). Andra brister var att det saknades lokal räddningsplan och att inte tillräckligt många av personalen kände till de praktiska rutinerna för räddningsarbetet.

Däremot anser domstolen att det varken går att slå fast att räddningsarbetet inte har fungerat på ett tillfredsställande sätt eller att det saknade struktur och ledning. Hovrätten påpekar också att arbetsmiljölagstiftningens syfte är att förebygga ohälsa och olycksfall, inte att bedöma hur ett arbete är utfört. Det kan heller knappast ställa krav på att alla personer ska agera helt rationellt och ändamålsenligt vid ett lavinsök omedelbart efter en lavin, skriver domstolen.

Domstolen anser att det saknas samband mellan de konstaterade bristerna och den ena kontrollantens skador. Inte heller är det i hög grad sannolikt att den andra kontrollantens död hade samband med bristerna.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom. Hamrafjällets Lift slipper att betala företagsbot.

Om domen

17 februari 2016, Hovrätten för nedre Norrland, mål B 519-15.