Arbetsskador

Hot stänger Lunds universitet

Över 50 000 studenter och forskare vid Lunds universitet får stanna hemma under måndagen, efter ett hot. Foto: TT-Bild

Ett dåligt skämt eller verkligt hot? Polisen och universitetsledningen i Lund tar det säkra före det osäkra och håller stängt i dag. Över 50 000 studenter och forskare får stanna hemma.

Publicerad

På söndagen postades ett anonymt meddelande på den sociala appen Jodel:

"Några av er är ok. Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon. Så länge jodlare".

Texten är en kopia av varningen som postades natten före skolskjutningen i Oregon i USA, den 1 oktober i år, där tio personer dödades på en skola, skriver Sydsvenskan.

Företaget bakom appen Jodel, som användes för att skicka hotet mot Lunds universitet, tror sig veta på vilken ort den som skickade meddelandet befann sig och att det inte är Lund, säger universitetets rektor Torbjörn, till TT. 

– Det sägs även att det har gått ut till andra lärosäten, men att det där försvann innan det uppmärksammades, säger han.

Stephan Söderholm, informatör på Skånepolisen, vill betona att det inte finns något definitivt skjutningshot. Polisen utreder ärendet, men har inte satt in några operativa resurser ute på universitetsområdena, enligt TT.