Hot och våld ökar inom missbruksvården

2011-03-15 13:17 Lena Gunnars  
Foto: Colourbox

Våld och hot mot personal inom missbruksvården ökade förra året. Behandlingsassistenterna var värst utsatta.

– Vi fick en kraftig överbeläggning förra året, samtidigt som vi dragit ner på resurserna, säger Nils Åkesson, utvecklingsdirektör på Statens Institutionsstyrelse (SiS).

Det totala antalet vålds- och hotincidenter mot anställda vid SiS ökade med 11 procent. Från 789 stycken år 2009 till 876 i fjol.   

Ökningen syns nästan bara inom LVM-vården (Lagen om vård av missbrukare i vissa fall). Där ökade antalet incidenter från 142 till 238. Psykisk obalans bland klienterna utlöste oftast situationerna.  

– Klientelet har blivit sämre, många är dubbeldiagnostiserade. En annan orsak är att det hinner gå för lång tid innan åtgärder sätts in. Personerna hinner förfalla för långt ner i sitt missbruk, säger Ulla Thörnqvist, ordförande för Seko-SiS.

Inom ungdomsvården ökade hoten med tillhyggen, samtidigt som hoten utan det minskade.

För Nils Åkesson, utvecklingsdirektör på SiS, kommer statistiken inte som någon överraskning. Under 2009 gick SiS med ekonomiskt underskott.

– Vi hade för många platser och för låg beläggning. Därför vidtog vi en mängd åtgärder för att dra ner på organisationen, vi avvecklade en hel institution och fortsatte dra ner på platsantalet, inte minst på LVM-sidan, där hoten och våldet nu ökat mest, säger han.

Ledningen beslutade om anställningsstopp. Men under 2010 vände plötsligt trenden och SiS fick i stället en kraftig överbeläggning.

– Trots att vi fattat beslut om anställningsstopp, tvingades vi då ta in extrapersonal för att klara ökningen. Det blev ett mycket turbulent år, säger Nils Åkesson.

SiS stoppade en del av neddragningarna. I år görs en extra satsning på missbruksvården där fem LVM-hem får mer pengar, metodutveckling och bättre lokaler. SiS har även bland annat uppdaterat sin krisplan och gör en kunskapsöversikt om hur våld och hotsituationerna hanterats. De anställda utbildas även regelbundet i en konflikthanteringsmodell.

Antal inrapporterade incidenter

Institution 2008 2009 2010
LVM 202 142 238
LVU 558 647 638
Total 760 789 876

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer