Arbetsskador

Hot hindrar journalister i jobbet

Jonas Nordling, SJF:s ordförande. Foto: Jörgen Appelgren

Fyra av tio journalister har utsatts för kränkningar, påtryckningar eller trakasserier under de senaste fem åren, visar en ny undersökning. Var fjärde har undvikit att bevaka vissa ämnen för att slippa nya hot.

Publicerad

- Att kränkningar och hot gör att en journalist undviker att rapportera om ett visst ämne är en ohållbar situation. Här måste hela mediebranschen gemensamt arbeta aktivt för att förebygga hot mot journalister och skydda dem som utsätts för hot, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, i ett pressmeddelande.

38,2 procent av journalisterna som besvarat Svenska Journalistförbundets enkätundersökning har någon gång under de senaste fem åren blivit utsatta för någon typ av påtryckning eller hot från sin publik. Det har i sin tur lett till att var fjärde undvikit att skriva om vissa ämnen.

Kränkningar, påtryckningar och hot har ofta skett på ett personligt plan via fysiska möten eller e-post, sms, brev eller telefonsamtal direkt till den som utsätts.

Svenska Journalistförbundet benämner hoten mot journalister som ett hot mot demokratin: ”Att journalister påverkas av kränkningar och hot på ett personligt plan är tillräckligt illa. När journalister som hotas också avstår från att bevaka och rapportera om vissa ämnen blir det också ett problem för journalistiken och demokratin”.

Undersökningen visar att inte ens var tionde fall anmäls till polisen. De fall som polisanmäls leder därtill sällan till åtgärd. I över hälften av fallen, 51,9 procent, lade polisen ner förundersökningen.

Under onsdagen diskuteras hot mot politiker och journalister i en hearing i riksdagen, där bland andra Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling deltar.

2 417 journalister svarade på fackförbundets enkät, men svarsfrekvensen (15,4 procent) gör det svårt att dra några långtgående slutsatser om resultatet.