Arbetsskador

Höjd pensionsålder kräver satsning på arbetsmiljön

Fler behöver jobba till 66, är slutsatsen i Pensionsåldersutredningen som presenterades i dag. Men en förutsättning för höjd pensionsålder är långsiktiga och breda satsningar på arbetsmiljön, menar regeringens utredare.

Publicerad

Riktåldern i pensionssystemet ska flyttas upp med genomsnittsåldern och höjas till 66 år från 2019. 61-årsgränsen för att börja ta ut den allmänna pensionen ska stegvis höjas till 62 år. Dessutom ska rätten att få jobba kvar längre för pigga äldre höjas från 67 till 69 år. Men förslagen i Pensionsåldersutredningen bygger på att färre slutar i förtid på grund av eftersatt arbetsmiljö, menar regeringens utredare.

- Det handlar i väldigt hög grad om att fler människor ska orka jobba hela sitt arbetsliv och inte som i dag då det är många som inte orkar. De har slitsamma jobb, tuff arbetsmiljö, många lämnar arbetsmarknaden och orkar inte fram till 65, säger Ingemar Eriksson till Ekot.

Mellan 20 och 30 procent av arbetstagarna upplever sig ha fysiska arbetsmiljöproblem. Dessutom ökar omfattningen av stress och psykosocial strss på jobbet. I utredningen, som presenterades för regeringen i dag, betonas därför att det krävs en bred och långsiktig satsning på arbetsmiljön. Utredningen föreslår att:

  • Arbetsmiljöverkets arbete förstärks bland annat vad gäller tillsyn och tillsynsutveckling, det systematiska arbetsmiljöarbetet. Samt att arbetsmiljöns utveckling ska rapporteras återkommande.
  • En kunskapssatsning för skyddsombud föreslås, och att grundläggande arbetsmiljökunskap ska ingå i vissa högskoleutbildningar, exempelvis för läkare och civilingenjörer
  • En ny funktion inrättas för forskning om samband mellan arbetsmiljö, hälsa och arbetsförmåga och för utvärdering av arbetsmiljöpolitiken.
  • Resurser bör avsättas för interventionsstudier.

Dessutom anser utredaren att lagstiftningen mot åldersdiskriminering måste förstärkas.