Arbetsskador

Hästskötaren: Lätt att glömma att det är stora djur

– Det är lätt att glömma att det är stora djur med en instinkt, säger hästskötaren Caroline Nordström. Här med hästen Nabarone Lux. Foto: Jörgen Appelgren
Under två år framåt ska 600 inspektioner och uppföljningar göras i hästnäringen över hela landet. Foto: Jörgen Appelgren
Caroline Nordströms chef Lotta Almqvist har hunnit få några besök av Arbetsmiljöverket genom åren. Foto: Jörgen Appelgren
Caroline Nordström har alltid använda skor med stålhätta när hon arbetar med hästarna. Foto: Jörgen Appelgren

Caroline Nordström, 19, jobbar extra på Västerhaninges ridskola Blåkulla gård. Hon välkomnar Arbetsmiljöverkets satsning på stalljobbet: – Jag tror att den behövs.

Publicerad

Caroline Nordström har under våren jobbat extra på ridskolan under helgerna parallellt med sina gymnasiestudier. I sommar blir det mer jobb på ridskolan och ännu mer till hösten, eftersom hon tog studenten nu i våras.

Caroline Nordström tycker att ridskolan är bra på arbetsmiljö- och säkerhetsarbete. Hon försöker också själv förebygga framtida förslitningsskador.

– Jag tänker på att variera kroppsställning när jag mockar. Stallarbete är tungt och sliter väldigt mycket, säger hon.

På ridskolan finns 37 hästar med olika personligheter och temperament. Som hästskötare gäller det att känna varje häst för att undvika skador och tillbud.

– Det är lätt att glömma att det är stora djur med en instinkt, säger Caroline Nordström.

Hon brukar alltid använda skor med stålhätta när hon arbetar med hästarna.

Verksamheten har funnits sedan 1967, så hennes chef, Lotta Almqvist, har hunnit få några besök av Arbetsmiljöverket genom åren.

– Det är alltid bra att få kontrollerat hur man sköter arbetsmiljön och säkerheten, tycker hon.