Han kunde inte ens lyfta koppen

2011-03-27 23:00 Elisabeth Vene  

Tibbe Vegsö kunde inte ens lyfta temuggen, smärtan var för kraftig. ”Mitt tillfrisknande hade gått snabbare om jag hade varit bättre på att lyda sjukgymnastens råd”, säger han.

<p>Nu är Tibbe Vegsö paktiskt taget återställd men han går fortfarande på behandling på Sergel Rehab. Och han lyder numera råden, varje dag lyfter han sin hantel och gör avslappningsövningar.</p> <p>- Jag blev väldigt orolig när jag fick musarm, för jag startade eget för ett halvår sedan. Tänk om jag inte kan fortsätta med min verksamhet.</p> <p>Tibbe Vegsö bygger hemsidor i egna firman Travel Biz och är ofta totalt musberoende; det finns få snabbkommandon. Hans problem är att han är för engagerad i det han gör, han förlorar sig i tid och rum, glömmer att äta och ta paus...</p> <p>- Det är svårt att bryta en vana, men det är nödvändigt för att kunna gå vidare. </p> <p>Det började med smärta i underarmen, som spred sig till handleden. Tibbe Vegsö möblerade om på skrivbordet för att få stöd för underarmen. Han körde musen med omväxlande höger och vänster hand. Han gick till doktorn och fick inflammationsdämpande piller. De verkade bara under behandlingen. </p> <p>Ny mus hjälpte inte heller. Då blev det sjukgymnast.</p> <p>- Jag önskar att jag hade sökt hjälp hos sjukgymnast tidigare, säger Tibbe Vegsö, som funderar på att skaffa sig ett höj- och sänkbart skrivbord.</p>

Stress förvärrar din situation

- Självklart är det jätteviktigt att ha fysiskt bra arbetsplatser. Men lika viktigt är att undvika stress.
Det säger Karin Molander, som är ergonom på företagshälsovården Feelgood. Att se över folks arbetsplatser och få till en fungerande enhet är hennes specialitet. Stressen är svårare att påverka.
- Många som arbetar vid dator klarar sig väldigt bra, så länge de inte får den där extra komponenten av stress, säger Karin Molander.
Hon förklarar att stress försätter musklerna i ett liknande tillstånd som statisk belastning gör.
- Du får en långvarig muskelspänning som inte släpper, bara för att du släpper musen.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen