Arbetsskador

Halkan skördar offer

Risken att utsättas för en halkolycka är störst inom barn- och äldreomsorg. Foto: Scanpix

Redan under årets första tre veckor har minst elva arbetsolyckor till följd av halka anmälts till Arbetsmiljöverket. Nu kommer vintern på riktigt till hela Sverige, och det är en bra idé att ta fram broddarna. Värst utsatta för den här typen av olyckor är personal inom barn- och äldreomsorg.

Publicerad

Det har hittills i år varit snöfritt i stora delar av södra Sverige, men den förrädiska ishalkan som har rått på många håll har förutom trafikolyckor orsakat flera arbetsolyckor. För dem som arbetar på förskolor eller i hemtjänsten är en fallolycka utomhus den allra vanligaste arbetsskadan.

I december publicerade Region Skåne en rapport om fotgängares skador i singelolyckor (där alla olyckor är inräknade, alltså inte enbart arbetsolyckor). Rapporten visade att under vintersäsongen förra året skadades totalt 1?585 fotgängare i regionen till följd av halka. Fler kvinnor än män skadades och deras skador var ofta svårare. Den vanligaste skadan till följd av fall när man halkar är handledsbrott. Det är också vanligt att man bryter en axel eller ett lårben. Samhällets totala kostnader bara för dessa Skåneolyckor beräknades i rapporten till 36 miljoner kronor.

Forskaren Glenn Berggård vid Luleå Tekniska universitet har skrivit en avhandling om halkolyckor och hur de kan förhindras med hjälp av halkskydd. I hans forskning har ett 70-tal personer fått testa de olika halkskydd som finns – hälfotsskydd, fotbladsskydd och helfotsskydd. Nu vill han gå vidare och söka pengar till att fortsätta sin forskning speciellt för de utsatta yrkesgrupperna.

–?Jag vill förse personal inom barnomsorg och äldreomsorg med halkskydd för att se hur det påverkar olycksstatistiken för dem, berättar Glenn Berggård.