Arbetsskador

Gustaf förlorar jobbet när olycksföretaget lägger ner

Brännskadade Gustaf Seppelin Solli och hans pappa Arvid Solli förlorar jobbet. Empower i Luleå lägger ner. Arbetarskydd träffade dem i helgen.<br>- Det var väntat, sa Arvid efter beskedet.<br>60 medarbetare varslas.

Publicerad

Empower har varit en av SSAB:s mest anlitade entreprenörsföretag i Luleå. Här jobbade Gustaf Seppelin Solli och pappan Arvid Solli. Empower hade också kontrakt med Nordkalk när kalkugnen var i det finska företagets ägo.

Även Empower är finskt. Bolaget tog sig in på den svenska marknaden för sex år sedan. Tidigare hade man främst varit aktiv i Finland, Baltikum och Ryssland. Men 2008 bestämde sig den finska ledningen för att expandera in i Sverige. Servicebolaget har gjort underhållsjobb och reparationer inne på SSAB, riskfyllda arbeten som lett till många tillbud och olyckor. Flera av entreprenörens anställda har skadat sig illa inne SSAB och på Nordkalk, vilket Arbetarskydd skrivit om tidigare.

När kalkugnsolyckan inträffade hyrdes Gustaf Seppelin Solli in via Empower. Men företaget har också stöttat familjen efter olyckan. Pappa Arvid Solli fick vara med sin son under rehabiliteringen fullt betald av firman, som också ordnade med boende i Uppsala där Brännskadecentrum ligger.

Beskedet om att firman lägger ner i Luleå var väntat.

- Andra firmor har tagit över inne på SSAB, och på verkstan har gubbarna haft för lite jobb. Jag hoppas kunna gå över till en annan entreprenör, säger Arvid Solli.

Arbetarskydd besökte familjen i helgen. I andra änden av byn Mörön bor Gustaf Seppelin Solli och Pernilla Lövgren. Om några veckor är det dags för den viktiga ögonoperationen. Läkarna i Linköping börjar med hans sämsta öga, vänster öga. Sedan går de vidare till höger där synen är lite bättre. Om operationerna lyckas hoppas även han kunna återvända till arbetslivet. På torsdag fyller Gustaf 22 år.

Utredningen om hans olycka går sakta framåt. Senaste budet är åtal till hösten. Datumet har hela tiden flyttats fram. Åklagaren som håller i ärendet och poliserna som utreder arbetsolyckor i Norrbotten JO-anmäldes nyligen för den långsamma hanteringen av en änka i ett annat mål.

Arvid Solli berättar för Arbetarskydd hur han belagts med munkavle från kommunikationschefen på Nordkalk. Han får inte ringa och ställa jobbiga frågor till chefer inom Nordkalk, vilket även inkluderar den konsult som var involverad i olyckan.

Att utredningar av arbetsolyckor drar ut så mycket på tiden påverkar de anhöriga negativt. Gustafs mamma Carina Seppelin vittnar om hur tystnaden från Nordkalk varit olidligt jobbig. Vid årsskiftet åkte Nordkalk ut från SSAB i Luleå. Det finska företaget har kvar kalklagret vid kajen, men något förnyat kontrakt för driften av ugnarna fick inte det finska företaget. Den 1 januari 2014 tog SMA Mineral över den stora anläggningen som gör den brända kalken åt SSAB.

Åklagaren Stig Andersson säger att Empowers nedläggning och Nordkalks förlorade kontrakt inte påverkar utredningen.