Arbetsskador

Fyra personer delgivna misstanke

om arbetsmiljöbrott för broraset

Fyra personer, varav två är chefer på Skanska, har delgivits misstanke om arbetsmiljöbrott efter broraset över Älandsfjärden i maj 2008. Beslut i åtalsfrågan kan fattas i oktober. (uppdaterad artikel)

Publicerad

Det 21 maj förra året föll fem byggnadsarbetare 8-20 meter när en gjutform brast vid ett brobygge över Älandsfjärden. Två av dem dog och tre skadades.

Christer B Jarlås, åklagare vid Riksenheten för miljö-och arbetsmiljöbrott, har lett utredningen av olyckan. Nu har fyra personer delgivits misstanke om brott.

– Det handlar om två personer från Skanska och en person från företaget som förtillverkade delar till gjutformarna. Den fjärde personen jobbar på företaget som gjorde konstruktionsberäkningarna, säger Christer B Jarlås.

De misstänkta är chefer som haft ansvar för just det här projektet. Brottsrubriceringarna lyder arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död samt vållande till kroppsskada. De misstänkta ska nu få föra fram sina tankar kring misstankarna innan beslut om eventuellt åtal kan tas.

– De har fram till slutet av september att yttra sig kring utredningen. Sedan kan beslut om åtal antagligen tas i oktober, säger Christer B Jarlås.

I utredningen ingår också att reda ut vilket ansvar de tre inblandade företagen har. I slutändan kan det leda fram till företagsbot.

– Hur mycket pengar det rör sig om är svårt att säga nu, men det rör sig antagligen om olika summor för de olika företagen, säger Christer B Jarlås och tillägger att för att företagsbot ska kunna utdömas måste man kunna visa att det begåtts brott inom företagen. Det är därför som enskilda personer delgivits misstanke om brott.

Per-Lennart Berg, presstalesman på Skanska, meddelar att företaget nu håller på att läsa igenom förundersökningsmaterialet.

– Vi vill inte ge några kommentarer förrän det är gjort, säger han.

Därför rasade gjutformen

Efter olyckan tillsatte Arbetsmiljöverket en utredning som kom fram till att knektarna som skulle hålla uppe gjutformen var för svaga. Arbetsmiljöverket ansåg också att Skanska brustit i sitt kvalitetsarbete.

– Arbetsmiljöverket anser att Skanska borde ha provbelastat en gång till. Vi kommer att lämna över vår rapport till åklagarmyndigheten i Östersund, sade Gunnel Crona, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket, till tidningen Arbetarskydd i augusti förra året.

Projektet vid Älandsfjärden i Härnösands kommun omfattar en cirka 800 meter lång järnvägsbro. Beställare är Banverket. Skanska är totalentreprenör.