Forskare: Organisation spelar roll

2009-04-03 09:57 Elinor Torp  

Resultatet är inte revolutionerande. Men Umeå-forskare har nu i alla fall bekräftat att arbetsplatsens organisation påverkar anställdas hälsa.

Arbetsmiljöenkäter säger mer om individerna på en arbetsplats än om själva arbetsplatsen, hur den fungerar, eller inte fungerar. Malin Bolin, forskare på yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, har i sin avhandling jämfört 90 arbetsplatser inom bland annat skola, vård, omsorg, it-bolag och verkstads- och pappersindustrier. Ett gediget forskningsarbete, som dock inte har gjort henne så mycket klokare. Och särskilt revolutionerande var inte heller resultatet, säger hon själv.

- Alla vet och antar att organisation spelar roll för anställdas hälsa och arbetsmiljö, men man har haft problem att belägga det. Det har jag lyckats göra i avhandlingen.

Arbetsplatser med hög grad av kundanpassning hade högre sjukfrånvaro. Och verksamheters styrsystem förklarar skillnader i hur anställda mår.

- Hur beslut fattas och hur arbetsplatsen styrs hänger alltså ihop med den psykosociala arbetsmiljön, förklarar Malin Bolin.

Men, fortsätter hon:

- Vi måste gå vidare med det här materialet för att kunna ge förslag på förbättringar och hjälpa arbetsgivare. Jag kan i nuläget bara säga att möjligheterna för att uppnå ett hälsosamt arbetsliv ökar om åtgärder riktas inte bara mot de anställda utan även mot arbetsplatsen, säger Malin Bolin.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer