Forskare: Musiker pressas lika hårt som elitidrottare

2013-05-07 10:36 Elisabeth Vene  
Artister som Bruce Springsteen och Steve Van Zandt, här under konserten på Friends Arena, arbetar under lika hård fysisk och psykisk press som elitidrottare, menar forskare. Foto: Scanpix

Artister har så speciella arbetsförhållanden att de behöver en egen företagshälsovård. Det tycker forskare i Luleå och anordnar en konferens.

Musiker och andra artister arbetar under lika hård fysisk och psykisk press som elitidrottare. Men till skillnad från elitidrottarna har artisternas hälsoproblem hittills inte haft något forum. Nu hoppas sjukgymnastikforskare att det ska bli ändring på det.

I sommar anordnar Luleå tekniska universitet den första rikstäckande konferensen. All världens aktuella forskning inom ergonomi, belastningsskador, hörselskador och stress kommer att presenteras och diskuteras. Förhoppningen är att det hela ska leda till en rikstäckande företagshälsovård för artister. Därför har forskarna sökt pengar till ett treårigt utvecklingsprojekt. Utöver forskare ingår representanter för såväl utövare som arbetsgivare inom företagshälsovården i styrgruppen.

- Musiker och artister är väldigt specifika yrkesgrupper som behöver specifik kompetens. Vi vill överföra den kunskap som finns till praktiska lösningar, säger Ulrik Röijezon, universitetslektor och forskare inom sjukgymnastik vid Luleå tekniska universitet till Arbetsliv.

Han beklagar att vi ligger så långt efter när det gäller att förebygga skador och med rehabilitering av de här yrkesgrupperna. Han tror att anledningen till att det har dröjt ända till nu med att samlas kring en diskussion beror på den stenhårda konkurrensen artister arbetar i.

- Det finns också inbyggt att man ska kunna ta pressen och viss smärta.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö