Arbetsskador

Forskare jagar bakterier i tunnelbanan

Nu ska bakterierna i t-banan kartläggas. Foto: Mostphotos/Stockholms universitet

Nu drar forskare från Stockholms universitet ut i tunnelbanan. Utrustade med tops av nylon ska de samla in mikroorganismer på nio stationer. Ökad säkerhet i städer är ett av målen.

Publicerad

Om du under veckan stöter på personer som gnider tops mot bänkar och väggar på tunnelbanestationen kan Ny Teknik berätta varför. Det är forskare från Stockholms unversitetet som är ute och jagar mikroorganismer. Hit räknas bakterier, svampar, parasiter samt bland även virus. Provtagningen ingår i den internationella kartläggningen MetaSub. I den kartläggs mikroorganismer i tunnelbanan i 46 olika länder.

– Vi vill förstå sammansättningen av mikroorganismer i tunnelbanemiljön. Med ytterligare kunskap kan vi förhoppningsvis bidra till att minska spridningen av sjukdomsalstrande mikroorganismer, säger Klas Udekwu vid Wennegrens institut på Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

För att identifiera mikroorganismerna som fastnat på topsen utvinns sedan deras dna, som kartläggas. Extra utkik hålls efter gener som avslöjar antibiotikaresistens.Utvinning och analys görs vid Stockholms universitet, som också kommer att hjälpa till att analysera prover från vissa andra städer.

– Tunnelbanemiljön är speciell. De är människogjorda grottor med hög lufttillförsel och stor genomströmning av människor.

Den första omgången prover tas nu i veckan. Utvalda stationer är T-Centralen, Brommaplan, Slussen, Fittja, Fruängen, Västra skogen, Skarpnäck, Danderyds sjukhus och Globen. Under det fem år långa projektet kommer prover regelbundet att samlas från samtliga tunnelbanestationer i Stockholm.

– Genom att så småningom kombinera våra data med information om befintliga stadsmiljöer skulle man till exempel kunna undersöka om sammansättningen av mikroorganismer varierar utifrån tillgång och närhet till vårdcentral. Det skulle kunna ge bättre samhällsplanering, säger Klas Udekwu.

Samtidigt poängterar forskarna att de allra flesta mikroorganismer inte orsakar några sjukdomar och att en del av dem också hjälper till att bryta ner gifter i miljön.