Arbetsskador

Företag straffas med 400 000 kronor för dödsolycka

Stål- och metallgrossisten BE Group döms att betala 400 000 kronor i företagsbot för en dödlig arbetsplatsolycka 2001. <br></br> Göteborgs tingsrätt går på åklagarens yrkanden om arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Publicerad

Dödsolyckan inträffade i januari 2001 vid företagets ytbehandlingslinje i Göteborg där balk- och plåtämnen blästras, målas och torkas. En arbetstagaren skulle fästa plast på plåtytor och på en matarvals i linjens sprutbox. Under arbetet var maskinen och matarvalsen igång. Arbetsmiljöverkets bedömning är att den omkomne fastnade med kläderna i matarvalsens piggar och drogs med runt valsen. Klämskadorna var så svåra att arbetstagaren genast avled.
Arbetsmiljöverket åtalsanmälde händelsen i april 2001.


Kammaråklagaren

Per-Olof Hermansson

har funnit att den omkomne var ofullständigt upplärd, att det var orimligt farligt att göra det aktuella arbetsmomentet under drift samt att företaget har ett bristfälligt arbetsmiljöarbete.


Åklagaren har dock inte lyckats utreda vem inom företagsledningen som bör bära det straffrättsliga ansvaret för dödsolyckan. I stället yrkade åklagaren att BE Group Sverige AB skulle dömas att betala en företagsbot på minst 400 000 kronor.


Bolaget har bestridit åklagarens anklagelser:

Den omkomne har varit medveten om att arbetssättet att plasta in under drift är riskfyllt och förbjudet. Ytbehandlingslinjen kunde köras i både manuellt och automatiskt läge. Det var bara i det automatiska läget som linjen stoppades om någon gick in genom tillträdesdörren. Vid olyckstillfället kördes linjen i manuellt läge.

Företagsledningen hävdar att den inte känt till att det sedan länge var vedertaget att plastning av sprutboxen var något man gjorde under drift. Arbetsmiljöverket fann att det olycksdrabbade arbetsmomentet saknade skriftliga instruktioner, åtminstone hade inte arbetstagarna vid linjen tillgång till instruktioner.
Tingsrätten anser att det är oklart hur upplärningen av den omkomne gick till. Så här i efterhand kan man konstatera att den omkomne inte hade fått tillräckliga kunskaper och att han fått lära sig en felaktig metod.
Arbetsmomentet att plasta in ytor och valsar i sprutboxen borde gjorts när anläggningen stod stilla. Utrymmet inne i boxen var bara en knapp meter brett mellan två flera meter långa valsar. Tingsrätten godtar åklagarens argument att BE Group inte riskbedömt verksamheten. Det var därför det farliga arbetssättet, som pågick minst ett halvår, inte avslöjades före olyckan.
Tingsrätten anser att bolaget grovt åsidosatt de skyldigheter som följer av arbetsmiljölagen.
Efter olyckan säkrade BE Group att såväl tillträdesdörr som inspektionsdörr hade brytfunktioner. På så vis kunde ingen längre gå in i sprutboxen nära matarvalsen utan att den först stängdes av. Vid förra årsskiftet lades Göteborgsanläggningen ner. Men BE Group har liknande verksamheter och linjer på andra orter.
Totalt finns ett tiotal maskinlinjer av det här slaget i landet. Förundersökningen har visat att inplastningen av sprutboxen på andra orter sker när linjen står stilla.
Domen meddelades den 20 juli och kan fortfarande överklagas.
Mål nr B93-06