Arbetsskador

Förbud mot ensamarbete på häktet

SEKO:s förbundsordförande Janne Rydén kommer ut från regeringskansliet efter sitt möte med justitieministern. Med anledning av mordet på häktet i Flemingsberg. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix, Gunnar Lundmark / Svd / Scanpix

Häktespersonal jobbar fortfarande en och en på häktet i Flemingsberg. Trots dödsmisshandeln förra veckan. Arbetsmiljöverket går nu ut med ett omedelbart förbud mot ensamarbete.

Publicerad

Måndagen den 3 oktober misshandlades en 24-årig kvinna till döds av en intagen på häktet i Flemingsberg. Den nu mordmisstänkte 28-åringen hade tidigare överfallit häktespersonal och betraktades som mycket farlig.

När Arbetsmiljöverkets inspektörer i veckan besökte arbetsplatsen visade det sig att vårdarna fortfarande jobbar ensamma på promenadavdelningen. Det var här dödsmisshandeln ägde rum.

Det är inte acceptabelt, menar myndigheten, och går ut med ett omedelbart förbud mot ensamarbete. Förflyttning av en frihetsberövad till och från hissar måste skötas av minst två anställda, beslutar Arbetsmiljöverket.

Hur det ser ut på andra häkten vet inte tillsynsdirektör Håkan Edén. Det kan bli fler ärenden.