Föll under jobbkonferens - arbetsskada erkänns efter tre år

2015-10-16 14:34 Tiina Demargne  
Försäkringskassan bedömde att mannens olycksfall, vilket inträffade under natten i samband med dygnsvilan, inte var en arbetsskada i socialförsäkringens mening. Kammarrätten gör en annan bedömning. Foto: TT-Bild

Mannen föll handlöst ner från sovloftet han beordrats sova på och fick flera svåra frakturer. Efter en kamp mot både Försäkringskassan och förvaltningsrätten får han upprättelse i kammarrätten. Händelsen klassas som arbetsskada.

Det var i april 2012 som mannen deltog i en friskvårdskonferens i Lofsdalen. Arbetsgivaren hade anordnat resan och hyrt stugan. Chefen bestämde att den anställde skulle sova på loftet som hade en hal stege utan räcke. Han föll ner under natten, fick flera frakturer och var sjukskriven under lång tid.

Förvaltningsrätten höll med försäkringskassan som gjorde bedömningen att mannens olycksfall, vilket inträffade under natten i samband med dygnsvilan, inte var en arbetsskada i socialförsäkringens mening.

Efter att ha överklagat till kammarrätten i Stockholm får nu den anställde rätt. Övernattningen i stugan, på annan ort, var det enda alternativet och därmed ett led i konferensresan. Domstolen slår därför fast att skadorna som han fick till följd av fallet hade ett sådant samband med tjänsteresa och arbete att de utgör skador till följd av ett olycksfall i arbetet. Mannen ska därför ha rätt till livränta.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö