Arbetsskador

Fler skadas på jobbet

Den positiva trenden med minskade anmälningar om arbetsskador har vänt. Arbetsskadorna ökade under förra året. Bland kvinnor toppar undersköterskor, vårdbiträden och lagerassistenter olycksstatistiken och har gått om maskinoperatörerna.

Publicerad
Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Arbetsmiljöverket hade under flera år ett minskande antal anmälningar om arbetsskador. Men under förra året ökade de. Både geografiskt och branschvis. Arbetsolyckorna ökade mest inom omsorgen, försvaret, polisen och sociala tjänster.

Totalt sett ökade olyckorna utan sjukfrånvaro från 52 500 under 2009 till nästan 54 000 i fjol. Olyckorna som inträffade till och från jobbet ökade från 11 700 2009 till 13 800.

Dödsolyckorna blev också fler och gick från 35 till 49. Dödsolyckorna inträffade främst inom  tillverkning, transport-, och byggbranschen. Däremot minskade dödsolyckorna inom jord- och skogsbruket.

Traditionellt har det varit de yrken som är kopplade till maskiner inom industrin som haft flest arbetsolyckor. Det har gällt för både kvinnor och män. Arbetsmiljöverket konstaterar i budgetunderlaget för 2012-2014 att det skett en förändring när det gäller kvinnorna. På senare år har undersköterskor, vårdbiträden och lagerassistenter relativt sett haft flest anmälda olyckor, fler än de kvinnliga maskinoperatörerna. 

Arbetsmiljöverket planerar nu att göra en fördjupad studie för att reda ut varför den positiva trenden med ett minskande antal arbetsolyckor har brutits.

Statistiken från Arbetsmiljöverket är preliminär. Den officiella arbetsskadestatistiken publiceras först i slutet av maj.