Film ska minska hot och våld i vården

2012-06-12 12:56 Elinor Torp  

Agera rätt och slipp sparkar och slag. I höst kommer en film som kan göra arbetsmiljön säkrare för anställda i vården.

En fiktiv karaktär Amanda är anställd på ett sjukhus. Hon är med om flera hotfulla situationer. Först går allting fel. Sedan spelas scenen upp igen, och Amanda gör rätt. De sista dagarna i maj spelades en utbildningsfilm in i gamla psykiatrins hus på Ulleråker i Uppsala. Just nu håller filmen på att klippas. I höst ska den vara klar. Målgrupp är vårdpersonal.

- Filmen kommer att minska problemen med hot och våld genom att man får lära sig att bemöta människor på ett bättre sätt än vad man har gjort förut. Just personalens bemötande och förhållningssätt har mycket att göra med hur en person uppträder, säger Inga-Britt Andersson, säkerhetsstrateg på landstinget i Uppsala.

Hon och Ulla Erixon från landstinget i Sörmland är hjärnorna bakom filmen. Mer än 10 procent av de rapporterade arbetsskadorna i landet beror på hot och våld. Anställda inom vård och omsorg är särskilt utsatta visar en rapport från AFA. Cirka hälften av alla anmälningar om hot och våld kommer ifrån kommuner och landsting.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Alla Tjänstebilar

ANNONS