Arbetsskador

Fem företag frias för dödsolycka i LKAB-gruva

En far och en son miste livet i LKAB-gruvan. Olyckan inträffade i maj 2010, men åklagaren har inte hunnit utreda den. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.) Foto: LKAB

Far och son omkom i LKAB:s gruva för mer än fem år sedan. Arbetsmiljöåklagaren åtalade fem företag för dödsolyckan. Gällivare tingsrätt anser att inget av företagen har brutit mot arbetsmiljölagen.

Publicerad

Dödsolyckan hände när ett gruvschakt i LKABs gruva i Malmberget skulle förstärkas. De två omkomna hissades ner i en korg som var monterad på en mobilkran. När linan, som korgen hängde i, lossnade från kranen störtade korgen ett hundratal meter.

LKAB var byggarbetsmiljösamordnare för förstärkningen och anlitade NCC för att göra arbetet. NCC anlitade i sin tur Conmine som hyrde in de två omkomna från JUC Värmeteknik. Kranen ägdes av Kurt Andersson Grävmaskiner.

Arbetsmiljöåklagare Stig Andersson ansåg att LKAB och NCC inte hade undersökt riskerna med att använda den valda metoden. Han ansåg också att LKAB inte hade kontrollerat att kranägaren hade undersökt riskerna. Dessutom hävdade han att det var förbjudet att använda en mobilkran vid reparationsarbetet. Åklagaren krävde att de fem företagen skulle betala 3 000 000 kronor var i företagsbot.

Tingsrätten kommer fram till att arbetsmetoden var tillåten när olyckan hände. LKAB hade krävt av kranägaren att han skulle intyga att kranen var godkänd vid besiktning. Det hade kranägaren gjort och domstolen anser att det var tillräckligt. Både LKAB och NCC frikänns.

De två uthyrningsföretagen frikänns också. Inget av dem hade någon arbetsledning på plats vid gruvan och de kunde därför inte påverka valet av arbetsmetod. Slutligen frikänns kranägaren. Även han måste kunna lita på besiktningen, dessutom hade ingenting tidigare hänt som gjorde att han eller någon annan skulle kunna förstå att kranen var farlig.

Om domen

3 december 2015, Gällivare tingsrätt, mål B 317-12.