Arbetsskador

Färre dör i arbetsolyckor

Två byggnadsarbetare omkom i maj 2008 vid bygget av järnvägsbron över Älandsfjärden utanför Härnösand. Foto: Arbetsmiljöverket

Dödolyckorna har inte ökat, som befarat. Tvärtom dör färre i arbetsolyckor, visar preliminär statistik från Arbetsmiljöverket.

Publicerad

I fjol dog totalt 64 personer i arbetsolyckor, enligt myndigheten. Det innebär en minskning med tolv procent jämfört med 2007, då motsvarande siffra var 75. Siffrorna är dock inte definitiva, eftersom vissa av utredningarna ännu inte är klara. Det är inte helt ovanligt att det som orsakade dödsfallet var något annat, exempelvis hjärtinfarkt.

- Jag tror dock inte att det blir några större ändringar i statistiken. Trenden står fast - dödsolyckorna har minskat, säger Berndt Jonsson, tillsynschef i Arbetsmiljöverkets Härnösandsdistrikt.

Det var också Berndt Jonsson som ledde Arbetsmiljöverkets snabbutredning av den alarmerande ökningen av dödsolyckor under första halvåret i fjol. Då omkom dubbelt så många inom byggbranschen jämfört med samma period 2007. I slutet av augusti hade lika många omkommit i byggolyckor som under hela 2007.

Nu vänder alltså den negativa trenden, efter att dödsolyckorna ökat med 35 procent under de senaste fem åren, enligt Arbetsmiljöverkets ”Slutrapport om dödsfall på arbetsplatser” i höstas.

Det är dock fortfarande alldeles för många som dör på arbetet, påpekar Jonsson, som vill vara försiktig med snabba slutsatser både vid plötsliga ned- och uppgångar.

- En arbetsolycka, som kan få oss tro att arbetsplatsen är den farligaste i landet, kan i själva verket vara en trafikolycka.

Jord- och skogsbruk samt bygg och transport är de mest utsatta branscherna. De mest drabbade är de yngsta och de äldsta anställda vid små företag samt egenföretagare.

Enligt en enkät som besvarats av personal vid verkets samtliga distrikt är de viktigaste orsakerna till dödsfallen bland annat:

- Den samordningsansvariges alltmer komplexa roll med underentreprenörer i flera led.

- Den som sköter upphandlingen har bristande arbetsmiljökunskaper och ställer otydliga krav på underentreprenörerna.

- Arbetskraftsbrist som leder till att företag med outvecklat arbetsmiljöarbete anlitas

- Acceptans inom vissa branscher att kringgå säkerhetsreglerna, särskilt inom bygg och transport

- Ökad tidspress som leder till avsteg från reglerna

- Bristfällig introduktion av ny arbetskraft

- Riskbedömning görs inte och dokumentation saknas

- Många startar eget företag utan att ha kunskap i arbetsmiljöfrågor

- Andelen små och nischade bemanningsföretag med liten kunskap i arbetsmiljöfrågor ökar

- Ökad utländsk arbetskraft och språksvårigheter.