Fall på jobbet ska förhindras

2014-05-09 10:18 Angelica Söderberg  

Att snubbla på jobbet kan låta som en ofarlig händelse, men det är en vanlig orsak till olyckor på arbetsplatser. Nu ska 500 inspektioner av arbetsmiljörisker hindra fallskadorna.

Vanliga skador är frakturer på underben, handleder eller fotleder efter att ha halkat på flottiga golv, snubblat på lösa sladdar eller verktyg. Omkring 5 000 svenska arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro årligen beror på fall på jobbet. Inom EU handlar det om cirka 14 procent av anmälningarna som leder till fler än tre sjukdagar.

– Alla kan halka eller snubbla, var som helst, oavsett ålder, yrke eller hälsotillstånd och följderna kan bli allvarliga, säger Ingegerd Glimberg, Arbetsmiljöverkets projektledare för insatsen, i ett pressmeddelande.

De 500 inspektionerna kommer främst att ske inom hotell- och restaurangverksamhet amt arbetsplatser för livsmedels- eller dryckesvaruframställning. Även parti- och detaljhandeln, magasinering samt stål- och metallindustrin kommer att få besök av myndighetens inspektörer.

Att minimera riskerna för fallolyckor behöver inte handla om några stora åtgärder, påpekar Ingengerd Glimberg. Det kan till exempel vara att:

  • använda skrapgaller och torkmattor för att minska risken för att väta från skor sprids
  • ta fram rutiner för att avlägsna väta från golv och annat personal kan halka på
  • se över placering av utrustning för att minska stänk som orsakar halkrisk
  • hålla ordning och reda med förbättrad skötsel och underhåll
  • säkerställa snöröjning och sandning samt tak och vattenavrinning vid lastkajer

Inspektionsinsatsen är en del av en europeisk kampanj i regi av EU:s yrkesinspektörskommitté.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö