Arbetsskador

Ericsson kommer att utbilda cheferna

Under våren kommer Ericsson att utbilda alla chefer som behöver grundläggande kunskaper om arbetsmiljö. Detta sedan Arbetsmiljöverket hotat med ett föreläggande.

Publicerad
Lena Tillman är sammanhållande huvudskyddsombud på Ericsson AB. Foto: Privat

- Ericsson utbildar under våren de chefer som har behov av kompletterande utbildning inom arbetsmiljöområdet.

Det skriver Tobias Gyhlénius som skriftligt besvarar Arbetarskydds frågor för Ericssons räkning.

Hur bemöter företaget kritiken att cheferna har bristfälliga kunskaper i arbetsmiljö?

- Arbetsmiljöområdet är ett stort och komplext område vilket kräver breda kunskaper vilket gör att det kan uppstå luckor när man ser till den formella kunskapen.

Varför har det här ärendet gått så långt som till en underrättelse om eventuellt föreläggande: i vanliga fall löser stora företag lokala meningsskiljaktigheter smidigt och effektivt?

- Bakgrunden till underrättelsen bygger på att genomförandet blivit fördröjt och det finns ingen meningsskiljaktighet om behovet av komplettering av kunskaper, skriver Tobias Gyhlénius.

Det bekräftar Lena Tillman, Unionen. Hon är sammanhållande huvudskyddsombud på Ericsson AB och en av dem som till sist kopplade in Arbetsmiljöverket.

- Det är ingen illvilja bakom. Folk har för mycket att göra, helt enkelt. Vi är överrens om att det här behövs, men sedan är det en fråga om prioriteringar, säger hon.

Det råder alltså samsyn mellan skyddsombuden och företagsledningen. Enligt Lena Tillman är det omkring 1 500 chefer i Sverige som behöver utbildning i arbetsmiljöfrågor.

- Det är framför allt chefer som varit med ett tag. De som blivit chefer på senare år har dock gått ledarskapsutbildningen där arbetsmiljöfrågorna ingår i olika delmoment, säger Lena Tillman.

Ericsson har en flera veckor lång grundutbildning för chefer där arbetsmiljö ingår. Däremot saknas en separat arbetsmiljöutbildning för chefer som började innan den nuvarande ledarutbildningen sjösattes.