Arbetsskador

En polis – till Norrbottens alla arbetsolyckor

En polis utreder Norrbottens alla arbetsolyckor. Just nu har han fyra dödsfall och en mängd misstänkta arbetsmiljöbrott där människor fått men för livet. Roger Bernestedt är starkt kritisk till hur polisens verksamhet fungerar. <br/>- Det har blivit mycket sämre. Förut var vi i alla fall två.

Publicerad

När Arbetarskydd intervjuade åklagaren Stig Andersson efter kalkugnsolyckan i Luleå tackade han så mycket för informationen. Han hade placerat ärendet i fel stad.

- Jag trodde det var Umeå? Men det är alltså i Luleå det hände! Då ska jag prata med dem i morgon. De är nerlusade med allvarliga olyckor där. Sveriges tunga industrier ligger ju i Norrbotten.

Stig Andersson har sitt kontor i Östersund men ansvarar för allt som sker i brottsväg på arbetsplatser från Gävle och uppåt. Hans äldsta ärende är tre och ett halvt år. Polisen Roger Bernestedt, som nu har fått kalkugnsolyckan på sitt bord, önskar att åklagaren hade funnits på plats i Luleå så att de kunde prata lite mer. Det skulle underlätta arbetet.

- Det mest frustrerande är att ärendena är så gamla när jag får dem. Det är varken bra för de drabbade eller för polisen som utreder. Vi får inte fram lika bra uppgifter och folk kommer inte ihåg vad som har hänt, förklarar Roger Bernestedt.

Ett annat problem: Folk byter företag och bransch. När han väl kommer igång med utredning har det gått så lång tid att de är svåra att få tag i. Att hitta rätt personer att förhöra är inte heller helt enkelt. Många aktörer är involverade i olyckor i dag. Vem som var ansvarig för vad är inte lätt att reda ut, enligt Roger Bernestedt.

- Tidigare hade LKAB och SSAB sitt eget folk. Man var kanske mer mån om att det skulle gå rätt till. Nu kommer det in en massa entreprenörer i industrin som man inte har lika bra koll på. Och allt ska ju gå så förbaskat snabbt.

Han säger att det är samma sak i polisens verksamhet.

- Man kör på för att spara pengar. Det genomsyrar hela samhället, inte bara industrin. Underhållet blir eftersatt. Man ska ju få ut så mycket vinster som möjligt i alla företag och alla verksamheter. Hos oss märks det genom att vi satsar på vardagsbrotten. Det är mängdbrott som gäller. Så får myndigheten pengar.

Varför tar det sån förbaskad tid?

- Jag vet inte. Det ligger i balansen. Vi hinner inte med.

Har du ingen möjlighet att hinna med?

- Ingen. Vi får prioritera de ärenden som är mest akuta.

Hur prioriterar du?

- Det är inte jag som prioriterar, det är åklagarna och chefen.

Hur många dödsolyckor har du på ditt bord?

- Broraset i Bönälven i Överkalix, lastbilschauffören som gick genom isen i Arvidsjaur, kalkugnsolyckan i Luleå, de två som dog i gruvan i Malmberget. Så vad blir det.

Roger Bernestedt räknar efter.

- Fyra olyckor, fem döda. Sedan har vi ju andra allvarliga olyckor där människor skadats svårt. Det är jag och en civil som utreder dem, berättar Roger Bernestedt.

Hur gamla är dina äldsta ärenden?

- De flesta är från 2010 och 2011.

Kommer kalkugnsolyckan att prioriteras?

- Den jobbar vi med. Den är öppen och aktuell.

Så den kommer ni utreda ordentligt?

- Ja.

Hur skulle du önska att polisens verksamhet fungerade?

- Att man som utredare kan fara ut och jobba med ärendena direkt. I ett fåtal fall gör vi det. Man vill ju besöka de platser där det hänt någonting för att bilda sig en uppfattning. Har du aldrig varit ute på olycksplatsen eller sett vad de sysslar med så är du körd i utredningsväg, konstaterar Roger Bernestedt.

Åker inte polisen ut när en olycka har hänt?

- Jo, initialt så är det en patrull som far ut till platsen. Man samlar namn och uppgifter och tar bilder. Till allvarligare olyckor som den vid Nordkalk far även tekniska ut.

Kommer ni att anställa någon mer utredare hos er?

- Det är på gång. Vi ska få in mer folk på utredningssidan i länet. Jag hoppas att även arbetsmiljöbrott omfattas. Det skulle behövas minst en till.

Och då ska du lära upp den personen?

- Ja, men det är något som är dåligt inom vår verksamhet. Vi får börja från början, uppfinna hjulet på nytt, så att säga. Företrädaren har oftast redan gått i pension eller bytt jobb när den nya kommer in. Det är sällan vi lär upp varandra.

Hur känns det att vara polis efter allt negativt i media?

- Nja, jag känner själv att jag inte har gnistan längre, men arbetsmiljöfrågor engagerar mig. Jag är huvudskyddsombud inom polisen och har även jobbat i gruvan så det här området behärskar jag ganska bra. Resten får vara.