Arbetsskador

En misstänkt för brott efter dödsolycka med varg

Efter olyckan där en vårdare attackerades och dödades i varghägnet på Kolmårdens djurpark upphörde ”Närkontakt varg”. Foto: TT-Bild

En anställd vid Kolmårdens djurpark är misstänkt för arbetsmiljöbrott och har förhörts av polisen.<br>- Ja, vi har hört en person som misstänkt för brott, säger Anders Wallberg, arbetsmiljöbrottsutredare vid polisen i Östergötland, till Expressen.

Publicerad

Det var söndagen den 17 juni som en djurskötare hittades död inne hos vargarna i Kolmården. Hon hade gått in i varghägnet ensam med en telekomradio, att göra så var en rutin i djurparken sedan många år. Det var när inget hördes från henne i radion som den sorgliga händelsen uppdagades. Efter dödsolyckan skulle djurparken se över sina rutiner, meddelade vd Mats Olsson på den presskonferens Kolmården höll dagen efter. Det blev bestämt att ingen skulle få gå in till vargarna, de skulle matas genom en sluss.

Arbetsmiljöverkets inspektörer kunde också samma dag konstatera att Kolmården stoppat risken. Ingen fick längre gå in till vargarna, inte heller personalen.

I november 2012 lämnade Arbetsmiljöverket in en åtalsanmälan. Åklagare Jan Olof Andersson meddelade Arbetarskydd i höstas att det då fortfarande handlade om att samla in fakta. Först därefter, om det finns en misstanke om brott, kan personer och bolag delges brottsmisstanke och höras. Det har nu alltså hänt. En person misstänkt för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död kallades till förhör i tisdags.

- Jag vill inte gå in på vad personen sa i det här förhöret. Det är en individ på Kolmårdens djurpark, säger Anders Wallberg, vid polisen i Östergötland, till Expressen.

Innan åklagaren kan fatta beslut om att väcka åtal eller inte ska han först bedöma om den förhörda kan lastas för vad som inträffat. Den misstänkta har också möjlighet att begära ytterligare förundersökningsåtgärder.