Arbetsskador

Elsäkerhet i svenska skolor sågas

Foto: Scanpix

Kökspersonalen på landets skolor lever farligt. Vid flera skolor har det hänt att anställda fått ström genom kroppen när de torkat av bänkar, diskmaskiner och kylar. Nu kräver Arbetsmiljöverket att skolorna ser över elsäkerheten.

Publicerad

Arbetsmiljöverket får varje år in ett antal fall där både personal och elever råkat ut för olyckor som haft samband med skadade elledningar och strömförande utrustningar. Många hade aldrig behövt inträffa – om det hade funnits jordfelsbrytare installerade.

– Det är många skolor som inte har det, trots att det är en anordning som höjer personsäkerheten, säger Berndt Jonsson, distriktschef vid Arbetsmiljöverket.

I nybyggda hus är det krav på att det finns jordfelsbrytare. Men många skolor finns i äldre byggnader.  

– Vi anser att man utifrån arbetsmiljölagstiftningen ska se till att montera det även i äldre byggnader där det bedrivs verksamhet med minderåriga, säger Berndt Jonsson.

Det kan vara extra riskabelt om det saknas jordfelsbrytare där man undervisar i ämnen som slöjd, teknik, hemkunskap, kemi och fysik.

– Om man exempelvis använder elverktyg med vatten kan det vara farligt. I skolans värld görs också en del laborationer och övningar som innebär att man grejar med el, säger Berndt Jonsson. 

Arbetsmiljöverket kräver att skolorna tar fram en handlingsplan i de fall där det inte finns jordfelsbrytare installerade i den typen av lokaler.

Även i skolbespisningen är det av stor vikt att elsäkerheten är hög anser Arbetsmiljöverket.

Och myndigheten kan göra stickprovskontroller framöver för att säkerställa att skolorna rättar till bristerna. Över 2000 skolhuvudmän har fått tillsynsmeddelandet om elsäkerheten.

– Vår förhoppning är att den nu ska förbättras, säger Berndt Jonsson.