Arbetsskador

Dubbel bemanning efter knivstöld

Byggvaruhuset ifrågasatte den ensamma butikskontrollantens beslut att inte ingripa mot en knivtjuv. Kontrollanten fick stöd av sitt huvudskyddsombud som lade ett stopp mot ensamarbetet. Sedan dess har bevakningsbolaget G4S och byggvaruhuset enats om dubbel bemanning.

Publicerad

Det var i augusti som butikskontrollanten från G4S Security Services hamnade i ett dilemma på ett byggvaruhus i södra Storstockholm. Via övervakningskameror kunde hon se att en tjuv stal knivar.

- Hon kunde inte ingripa eftersom hon saknade stöttning och bedömde att det var för farligt. Det är sådana instruktioner vi har, säger huvudskyddsombudet på G4S, Ulf Klingvall.

När Byggvaruhuset stod på sig; de hade ju betalat för butiksövervakning, lade huvudskyddsombudet ett stopp mot ensamarbetet.

Väktaren saknade, enligt Ulf Klingvall, skyddsutrustning.

- Det fanns ingen larmfunktion och inte heller väst, handskar eller batong.

I sin bedömning har huvudskyddsombudet lutat sig mot Arbetsmiljöverkets utredning från 2004 (Hako 2004:1) om en knivdödad ordningsvakt utanför Åhléns i februari 2003. Den döde och hans två knivskurna arbetskamrater var anställda hos Falck Security som numera är uppköpt av G4S Security Services.

Efter stoppet har bevakningsbolaget och dess kund, byggvaruhuset, fört en dialog om bemanningen.

- Vi har gjort en överenskommelse med kunden och nu gäller dubbel bemanning, säger Claes Gellstrup som är affärsområdeschef på G4S.

Han vill inte kommentera om överenskommelsen innebär att byggvaruhuset får betala dubbelt så mycket för butiksövervakningen. Claes Gellstrup anser att huvudskyddsombudet Ulf Klingvall gjort en bra bedömning i det här fallet.

Knivmord gav nya rekommendationer

- Objektsanpassade riskbedömningar.

- Tillbudsrapportering är viktig.

- Mer kameraövervakning.

- Bara erfarna väktare på farliga platser.

- Inga ingripanden mot beväpnade.

- Obligatoriskt med skyddsväst vid ingripanden mot aggressiva.

Källa: Arbetsmiljöverket, Hako 2004:1