Arbetsskador

Dömda för broras frias av hovrätten

När bron över Älandsfjärden rasade dog två personer och tre skadades. Tingsrätten ansåg att tre chefer var ansvariga för olyckan. Men hovrätten friade dem. Riksåklagaren överklagade inte därför att det saknas en ny, principiellt intressant fråga i målet.

Publicerad

Den svåra olyckan hände våren 2008 vid bygget av en järnvägsbro över Älandsfjärden i Härnösands kommun.

Skanska var totalentreprenör för bygget, Construction Software Center Europe AB konstruerade de träknektar som ingick i gjutformen och Örnsköldsviks takstolstillverkning AB tillverkade de aktuella träknektarna.

Ångermanlands tingsrätt dömde produktionschefen på Skanska för grovt vållande till annans död och kroppsskada samt framkallande av fara för annan. Han, liksom företrädare för de andra två företagen som också dömdes för arbetsmiljöbrott, överklagade domen.

Skanska accepterade däremot att betala 6 miljoner kronor i företagsbot och tillverkningsföretaget accepterade att betala 1 miljon kronor. Men konstruktionsföretaget överklagade.

Hovrätten för nedre Norrland konstaterade att ingen vet säkert exakt vad som orsakade broraset och friade de tidigare dömda cheferna. Ett hovrättsråd ansåg dock att Skanskas produktionschef borde dömas för arbetsmiljöbrott.

Åklagaren, som stämde cheferna, anser att denna dom skulle ha överklagats till Högsta domstolen. Han anser att cheferna tillsammans har ansvar för de samverkande brister som olyckan berodde på och att hovrätten inte bedömt ansvarsfrågan riktigt.

Men Riksåklagaren, RÅ, som beslutar om en hovrättsdom ska överklagas, bestämde att domen inte skulle överklagas. RÅ motiverade beslutet med att Högsta domstolen redan har lagt fast hur det straffrättsliga ansvaret ska bedömas i arbetsmiljöbrott. Åklagaren anser inte att det finns någon ny, principiellt intressant fråga i det här målet även om det finns utrymme för olika bedömningar av hur det straffrättsliga ansvaret för arbetsmiljöfrågorna borde fördelas.

Domen

Hovrätten för nedre Norrland, mål B 434-11 den 26 juni 2012