Arbetsskador

Dödsfall i Afghanistan finns med i beräkningarna

En svensk soldat vilar ut i skuggan i en gränd i Mazar-e Sharif. Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera

Överbefälhavaren Sverker Göranson räknar med fler dödsfall i Afghanistan. Han räknar också med att det kan leda till ökad kritik mot det svenska engagemanget.

Publicerad

Den Svenska Kontingenten i Afghanistan ska utökas. Samtidigt är det mycket som tyder på att striderna trappas upp. I Svenska Dagbladet idag säger ÖB Sverker Göranson att han räknar med att Sverige kommer att få fler dödsfall än de två som uppdraget inom ramen för ISAF hittills krävt.

- Det är jag ganska övertygad om. Två döda är ett tecken på att vi, soldaterna, agerar professionellt, men det är ingen garanti, säger Sverker Göranson.

I USA handlar en del av motståndet mot kriget i Afghanistan om det höga priset i form av döda soldater. På samma sätt skulle fler döda svenskar leda till en hetsigare debatt och fler motståndare även här, tror ÖB.

Regeringen utökar under 2009 den svenska kontingenten till cirka 500 personer jämfört 373 i november 2008. Om något oförutsett skulle ske kan regeringen utöka styrkan till som mest 855 personer. Tidigare var gränsen 600 personer.

Två döda i Afghanistan

En svenskbemannad Toyota Landcruiser blev utsatt för ett bombdåd den 25 november 2005. Två soldater dog.