Arbetsskador

DO drar på roadshow

Diskrimineringsombudsmannen är ute på turné för att lära arbetsplatser hur man ringar in problem med diskriminering.

Publicerad

- Idén är inte att finna de individer som faktiskt är diskriminerade. Vi presenterar en metod för att kartlägga arbetsplatsen, säger Eva Nikell på DO.

– Växthuset är en metod för att kartlägga arbetsplatsen. En stor plansch över en typisk arbetsplats används och den kallas Växthuset. Här gäller det att identifiera de rum i vilka det kan uppstå diskriminering, säger Eva Nikell.

I studiepaketet finns också film, frågeblad och handledning. Det blir ett grupparbete om fyra timmar att vandra igenom lokalerna efter att de anpassats efter respektive grupps arbetsplatser.

Vad ska arbetet leda till?

– Det handlar om att kartlägga arbetsplatsen i förebyggande syfte. Utgångspunkten är alla de sju grunderna för diskriminering i den nya lagen. Syftet är att ringa in problemen, inte att finna de individer som faktiskt är diskriminerade.

DO vänder sig till huvudsak tre grupper i sin roadshow. Det är arbetsgivar- och arbetstagarrepresentanter och personer som företräder civilsamhället. Den senare gruppen, där bland andra invandrar- och handikapporganisationer återfinns, har fått större betydelse eftersom de enligt den nya lagen fått talerätt i domstol.

Hur är civilsamhället företrätt?

– Till mötet i Stockholm som tar emot 125 personer kommer 28 från civila organisationer.

Under möten i landet räknar Eva Nikell med att kunna samla cirka 200 personer på varje ort. Arbetet ska ske i samarbete med länsstyrelserna med sikte på att dessa ska kunna hjälpa till med att skapa regionala nätverk som bevakar diskrimineringsfrågorna.

Kampanjen finansieras av EU med tre miljoner kronor.

Start i Stockholm

* Kampanjen drog igång med möte hos Diskrimineringsombudsmannen på Torsgatan i Stockholm torsdag 27 augusti. Den rullar sedan vidare med möten i sju städer - Luleå, Falun, Norrköping, Göteborg, Växjö, Malmö och Östersund.

* De sju diskrimineringskategorierna i den nya lagen är: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder.