Arbetsskador

Det kommer fler skyddsombudsstopp på häktena

Landets två största häkten, Göteborg och Kronoberg, måste minska bemanningen. Seko kommer att ta strid mot besparingen. - Fler skyddsombudsstopp är att vänta, säger Roal Nilssen, ombudsman på Seko.

Publicerad

I måndags lade huvudskyddsombudet på häktet i Göteborg ett stopp sedan nattbemanningen bantats med fyra tjänster. Arbetsmiljöverket hävde stoppet vilket förvånar Roal Nilssen.

- Jag hade inte räknat med det. Skyddsombudet hade fog för sitt stopp och hade beskrivit så noga konsekvenserna av nedskärningen.

Visserligen underkände Arbetsmiljöverket Kriminalvårdens konsekvensbedömning av organisationsförändringen, men myndigheten ansåg inte att riskerna var tillräckligt allvarliga för ett fortsatt stopp. Kriminalvården utökade återigen bemanningen med en tjänst. Men utvecklingen är ändå oroande, enligt Roal Nilssen.

- På tisdag nästa vecka förhandlar vi för sista gången bemanningen på Kronobergshäktet. Om arbetsgivaren får som de vill så blir det två personal på 100 intagna, säger Roal Nilssen.

Det går inte, anser han, eftersom cellerna saknar toaletter och det behövs minst två kriminalvårdare när man öppnar celldörrar. Det fastställdes i ett överklagningsärende från Arbetsmiljöverket till regeringen förra året. Beslutet gäller formellt bara häktet i Karlstad, men Roal Nilssen anser att alla häkten måste följa efter.

- Men så är det varken på häktet i Göteborg eller på Kronobergshäktet.

Seko kommer att ta strid i frågan. Skyddsombuden kommer att spela en väsentlig roll, enligt Roal Nilssen.

- Fler skyddsombudsstopp är att vänta framöver. Det blir nästa steg, säger han.