Arbetsskador

Därför dog montören uppe i stolpen

En praxis att utan klartecken gå upp i ledningsstolpar. Det är den bakomliggande orsaken till olyckan i Risböle den 28 augusti, då en 25-årig montör från Skellefteå Kraft AB avled av strömgenomgång.

Publicerad

Olyckan inträffade när ett arbetslag på tre man skulle byta en trasig isolator i en luftledningsstolpe för högspänning.

Händelsen har nu utretts av Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket.

Enligt elinspektör Birger Thomas körde arbetsledaren i väg ett par kilometer för att frånskilja strömmen. Men trots att de båda montörerna inte fått klartecken från honom att strömmen brutits började 25-åringen att klättra upp i stolpen. Han hade ett jordningsdon i sin sele.

Faslinan låg an mot en stålregel i stolpens topp. Strömmen hade inte brutits. Därför var stålregeln fortfarande spänningsförande.

Ur utredningen: ”Under klättringen har potentialskillnaden mellan stolpen och jordpotentialen som montören förde med sig via jordningsdonet, nått en kritisk och livsfarlig nivå.”

Strömmen leddes alltså från stålregel och stolpe genom montören ner i marken. Det blev hans död.

- Han skulle inte tagit med sig jordningsdonet upp, utan en spänningsprovare, säger Birger Thomas.

Förutom detta och att montören gick upp utan klartecken anges ytterligare en direkt olycksorsak i utredningen: I elsäkerhetsplaneringen inför isolatorbytet gjordes ingen, eller en helt felaktig, riskanalys av den spänningsförande stålregeln i stolptoppen.

Skellefteå Kraft Elnät har dragit samma slutsatser som utredarna. Efter olyckan gick bolaget ut med ett meddelande som säger att ”elmontör får ej påbörja stolpklättring innan frånskiljning är utförd och ej heller vara i kontakt med jordat föremål eller anslutet jorddon innan spänningslöshetskontroll är utförd.”

Med utredningen är fallet avslutat för Arbetsmiljöverkets del.