Dagen efter dödsolyckan: Byggarbetsplatsen stängs

2014-11-05 08:57 Tiina Demargne  
En skylift med trasig korg syns inne på kraftvärmeverket. Två personer omkom i en arbetsplatsolycka vid Hjorthagen i Stockholm när ett byggelement rasade. Bygget är ett nytt kraftvärmeverk åt Fortum. Foto: Fanni Olin Dahl/TT-Bild

Arbetsmiljöverket har beordrat Fortum att hålla delar av byggarbetsplatsen i Hjorthagen stängd tills vidare efter tisdagens dödsolycka.

Två arbetare dog och en skadades allvarligt sedan de, strax före klockan 09,  träffats av ett fallande cirka 50 ton tungt betongelement vid bygget av ett kraftvärmeverk i stadsdelen Hjorthagen i Stockholm.

De två omkomna männen kom från Polen och var anställda av en österrikisk underentreprenör, uppger en källa till Arbetarskydd. Även den skadade är från Polen.

– Vi har meddelat ett omedelbart förbud och det innbär att vi har pekat på en rad områden som måste säkerställas innan arbetet får återupptas, säger Kresimir Iveskic på Arbetsmiljöverket till Sveriges Radio.

Arbetsmiljöverket ställer, enligt sr.se, tre krav på Fortum:

- Säkra att inga fler ras kan ske.

- Att arbete inte får utföras under material som kan rasa

- Att det görs en riskbedömning av monteringsarbetet.

Arbetsmiljöverket har nu lagt ett förbud mot fortsatt arbete vid det område som arbetsgivaren kallar "pannan" till dess att skyddsåtgärderna kan säkerställas.

– Vi kommer att meddela byggherren skriftligt under dagen, säger Kresimir Iveskic, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

 

Läs också - Kriisas blogg:Fler döda än vad som rapporteras           

 

 

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen