Chefer åtalas för dödsolycka på SSAB

2013-03-04 08:58 Ann Norrby  

Om platschefen hade bedömt riskerna med råjärnsbrytningen hade olyckan inte behövt hända. Vd hade ansvar för en sådan brist upptäcktes.

Dödsolyckan inträffade mitt i natten sommaren 2010 på SSAB:s industriområde i Oxelösund. Två av företaget Forias anställda höll på att bryta råjärn. När den ene släppte en stålkula på en råjärnsbädd bröts ett metallstycke bort och for iväg. Stycket träffade och dödade hans arbetskamrat omedelbart. Arbetskamraten satt på förarplatsen i en lastmaskin som stod i närheten av råjärnsbädden.

Arbetsmiljöåklagare Aino Alhem åtalar den dåvarande platschefen och den dåvarande verkställande direktören för arbetsmiljöbrott.

Åklagaren anser att platschefen borde ha riskbedömt arbetet med att bryta råjärn. Han borde också ha beskrivit riskerna skriftligt och sett till att bara de som kände till dem fick arbeta med råjärnsbrytning. Om direktören hade fördelat ansvaret för arbetsmiljöarbetet tydligare hade det upptäckts att riskerna varken hade bedömts eller beskrivits.

Åklagaren anser också att Foria AB ska betala 2 miljoner kronor i företagsbot.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer