Chefen fälls för sin sons död på sågverk

2014-03-25 12:03 Ann Norrby  
Riskerna med att klättra utan fallskydd uppe i råsorteringen skulle ha bedömts mer noggrant. Bild ur polisens förundersökning. Foto: Polisen

Sågverkets vd skulle ha delegerat arbetsmiljöansvaret och de anställda skulle ha fått veta hur de skulle undvika riskerna. Då hade dödsolyckan kunnat undvikas, anser hovrätten.

Vid olyckan föll en anställd på Vida Vislanda AB, som var son till den verkställande direktören, 10-12 meter när han klättrade i råsorteringen. Han avled av sina skador.

Hovrätten konstaterar att den verkställande direktören hade allt arbetsmiljöansvar. Med tanke på att det fanns flera olika sektioner på arbetsplatsen och att en del arbetsuppgifter var mycket riskfyllda, borde ansvaret ha fördelats på flera personer.

Det hade också behövts skriftliga instruktioner för det farliga arbetet i råsorteringen och för hur fallskyddsutrustningen skulle användas. Dessutom skulle det ha funnits rutiner för att följa upp att instruktionerna användes på rätt sätt. Både nyanställda och tidigare anställda behövde också utbildning.

Att dessa brister fanns berodde på att den verkställande direktören inte levt upp till sitt ansvar. Detta fick till följd att dödsolyckan kunde hända. Direktören döms för vållande till annans död. Hovrätten fastställer tingsrättens dom som innebär att han inte får något straff därför att han genom den tragiska olyckan tillfogats en så allvarlig förlust.

Hovrätten fastställer också att sågverket ska betala 1 000 000 kronor i företagsbot.

Om domen

25 mars 2014

Göta hovrätt, mål B 1872-13

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen