Arbetsskador

Chef frias för dödsolycka vid vindkraftverk

Olyckan berodde på att den omkomne mot bättre vetande bröt mot instruktioner och säkerhetsregler. Därför frias Enercon och dess vice vd av tingsrätten.

Publicerad

Dödsolyckan hände för tre år sedan vid bygget av vindkraftverk nära Hammerdal i Strömsunds kommun. Olyckan hände mitt i natten. Den omkomne, som var inhyrd av Enercon Energy Converter AB från Palm & Partner Bemannings AB, arbetade från en stege. Han hade en klättersele på sig. Men selen lossnade från stegen och han föll ner i betonggolvet.

Arbetsmiljöåklagare Åse Schoultz åtalade Enercons vice vd och krävde att företaget skulle betala minst två miljoner kronor i företagsbot.

Tingsrätten anser att Arbetsmiljöverkets utredning efter olyckan är så bristfällig att dess slutsatser måste vägas med stor försiktighet.

Både företaget och dess vice vd förnekar arbetsmiljöbristerna som har kommit fram efter en utredning som företaget självt beställt. Tingsrätten anser att åklagaren inte heller har lyckats bevisa att bristerna funnits. En brist som företaget och vd medgivit, att riskbedömningen av nattskiftsarbetet inte har dokumenterats, har ingen betydelse för målet, anser domstolen.

Domstolen anser också att arbetsgivaren inte var skyldig att övervaka arbetet bättre. Det beror på att alla som var på arbetsplatsen var erfarna och kände till både säkerhetsbestämmelserna och riskerna. Varför den omkomne frångick instruktionerna och bröt mot säkerhetsbestämmelserna för arbetet, vet domstolen inte. Men det var anledningen till olyckan.

Arbetsgivaren har alltså levt upp till sitt arbetsmiljöansvar.

Domen kan överklagas senast den 27 maj.

Om domen

6 maj 2014, Östersunds tingsrätt, mål B 2130-11