Arbetsskador

Carl-Henric Svanberg får sätta Ericssons chefer i skolbänken

På Ericssons huvudkontor kan cheferna för lite om arbetsmiljöriskerna i de verksamheter som de är satta att leda. Det anser Arbetsmiljöverket som hotar med ett eventuellt föreläggande.

Publicerad

Myndigheten gjorde en inspektion på Ericssons huvudkontor i Kista i Stockholm i januari. Chefer och arbetsledare har alltför bristfälliga kunskaper om riskerna med de arbeten som bedrivs inom deras ansvarsområden. Samma sak gäller för vilka åtgärder som behöver vidtas för att förebygga skador hos de anställda.

Arbetsmiljöverket kräver att företaget senast den 13 mars förklarar hur de här bristerna ska avhjälpas. Annars kommer myndigheten att utfärda ett tvingande föreläggande.

Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren ansvarig för arbetsmiljön. I det här fallet är arbetsgivaren ett aktiebolag vars styrelse har att utse en verkställande direktör som i sin tur kan välja att delegera sysslorna kring arbetsmiljöarbetet vidare ner i organisationen.

I alla led är det viktigt att det finns tillräckliga kunskaper om arbetsmiljöfrågorna.

Som Arbetarskydd kunde berätta i det digitala nyhetsbrevet den 10 december har fack och arbetsgivare på Ericsson AB träffat en överenskommelse om en handlingsplan för utvecklingen av det systematiska arbetsmiljöarbetet. En av delarna i överenskommelsen var att cheferna skulle utbildas i arbetsmiljö. Det har inte skett, hävdade huvudskyddsombuden Lena Tillman och Tommy Lindbohm som i december gjorde en framställan till Arbetsmiljöverket.

Vid tre avstämningar under 2008 tog skyddsombuden upp frågan. Vid de två första tillfällena fick de beskedet att ingen utbildning hade genomförts. Vid den tredje uppföljningen kom ingen rapport alls om utbildningen av cheferna.

Kravet från Arbetsmiljöverket är på inget sätt unikt, men det är mycket ovanligt att så stora företag som Ericsson får hot om föreläggande i en så central fråga som chefernas arbetsmiljökunskaper.

Arbetarskydd söker företrädare för Ericsson för kommentar.

Kunskaper om arbetsmiljö

 

Arbetsgivaren ska se till att cheferna som jobbar med arbetsmiljöfrågor har

 

- tillräckliga befogenheter

 

- tillräckliga resurser

 

- tillräckliga kunskaper

 

 

Cheferna måste ha goda kunskaper om

 

- regelverket om arbetsmiljön

 

- vilka fysiska, psykologiska och sociala förhållanden i verksamheten som kan innebära risker

 

- vilka åtgärder som förebygger risker

 

- vilka arbetsförhållanden som kan främja arbetsmiljön

 

Källa: Systematiskt Arbetsmiljöarbete - En vägledning