Arbetsskador

Byggnads vill förbättra för VM-arbetare i Qatar

Fifas president Sepp Blatter, till höger, utbyter dokument med Qatars fotbollsförbunds ordförande shejk Sheik Hamad Bin Khalifa Bin Ahmed al-Thani efter att tilldelningen av VM 2022 blivit känd. Foto: Scanpix
Al-Wakrah-stadion är en av många arenor som byggs inför fotbolls-VM i Qatar. Foto: Epa/Qatar 2022 World Cup Bid Committee

44 nepalesiska byggarbetare har omkommit i arbetet med VM-förberedelserna. Systemet med många underentreprenörer är en av orsakerna, anser Byggnads ordförande.

Publicerad

Om en och en halv vecka åker Byggnads ordförande Johan Lindholm till Qatar. Han ingår i en delegation från den internationella byggnadsarbetarorganisationen BTI, som ska undersöka arbetsförhållandena inför fotbolls-VM.

- Det gäller att få de stora bolagen att fatta att det här är viktiga frågor och att vi inte accepterar att människor får sätta livet till. Vi måste se till att de får upp ögonen för den här slavhandeln, säger Johan Lindholm till dn.se.

Enligt honom är systemet med många underentreprenörer en av orsakerna till missförhållandena. Byggföretagen måste ta ansvar för att minsta underentreprenörer har schysta villkor, anser han och lyfter fram Norge och Finland som exempel på länder som har sådana regler.

Johan Lindholm anser att även internationella fotbollsförbundet Fifa måste ta sitt ansvar när det gäller arbetarnas förhållanden och inte bara bry sig om hur fotbollsspelarna kommer att fungera i värmen.