Byggföretag bötfällt för fallolycka

2012-10-01 08:13 Ann Norrby  

Det låg inget under takpappen som skulle skydda mot regnet. Därför störtade snickaren nära fem meter ner med huvudet före i betonggolvet. Byggföretaget får betala 150 000 kronor i företagsbot för olyckan.

Hösten 2011 höll snickaren på att lägga tak på en villa i Norrtälje. Han spikade råspont tillsammans med en lärling. Eftersom det regnade hade han lagt takpapp över den del av taket som de ännu inte hade försett med råspont. När han tog ett par steg bakåt trampade han igenom pappen och föll fyra och en halv meter ner på ett betonggolv.

Snickaren fick livshotande skador. Om han ska få bestående men av dem är för tidigt att säga. Han tycker själv att han är tröttare än tidigare och att han har fått känselbortfall i några fingrar. Dessutom har han blivit av med körkortet därför att han har fått sämre syn.

Snickaren var anställd hos Mikael Hamrén Byggnads AB.

Arbetsmiljöåklagare Aino Alhem åtalade arbetsgivaren för arbetsmiljöbrott. Hon ansåg att arbetsgivaren av oaktsamhet orsakat skadan och brottet var grovt därför att han tagit en medveten risk. Åklagaren krävde också att företaget skulle betala 800 000 kronor i företagsbot.

Norrtälje tingsrätt konstaterar att det inte fanns någon arbetsmiljöplan för bygget. Arbetsgivaren hävdar att inte kände till att det behövdes. Det saknades också såväl fasta fallskydd som personlig skyddsutrustning. Arbetsgivaren anser att det skulle ha varit krångligt att ha lina uppe på taket, den skulle vara i vägen. Domstolen anser att arbetsgivaren varit oaktsam och att det är oaktsamheten som har vållat snickarens skada. Tingsrätten anser dock inte att brottet mot arbetsmiljölagen är grovt. Arbetsgivaren får betala 60 dagsböter.

Företaget åsidosatte säkerheten i en riskfylld verksamhet och snickarens skador är allvarliga, konstaterar tingsrätten. Företagsboten bestäms till 150 000 kronor.

Domen kan överklagas senast den 19 oktober 2012.

Om domen

Norrtälje tingsrätt, dom i mål B 145-12 den 28 september 2012

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Alla Tjänstebilar

ANNONS