Butiksrånen ökar - Handels kräver lagförslag

2013-11-04 14:25  

Butiksrånen fortsätter öka. Mest ökar de beväpnade rånen. <br/>- Ingen ska behöva riskera att hotas och utsättas för våld på sin arbetsplats, säger Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handelsanställdas förbund, i ett uttalande.

Handels presenterar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Statistiken visar att två butiker om dagen rånades under perioden från juli till september i år. Vid var tredje rån använder gärningsmännen skjutvapen konstaterar Handels. De som rånas mest är jourlivsbutiker, kiosker, videobutiker, tobaksaffärer, guld- och juvelarbutiker. När det gäller rån med skjutvapen är ökningen över 17 procent, enligt en sammanräkning över de tre första kvartalen i år jämfört med i fjol. Handels vill att regeringen nu agerar och ser till så att det kommer ett lagförslag för sluten kontanthantering. Riksdagen gav regeringen det uppdraget 2010.

– Rån, hot och våld är ett av de allvarligaste arbetsmiljöproblemet för butiksanställda. Vi arbetar för att informera och utbilda om butikssäkerhet och ta fram rekommendationer, tillsammans med arbetsgivarorganisationer, säger Krister Colde, i ett uttalande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö