Bristande riskbedömning för unga på jobbet

2013-10-09 08:49 Angelica Söderberg  

3 500 unga skadas varje år på sina arbeten. Och de blir allt fler. Arbetsmiljöverkets inspektion av ungas arbetsmiljö är klar och visar på brister i introduktion, handledning och riskbedömning.

Som Arbetarskydd nyligen berättat fortsätter de svåra arbetsplatsolyckorna öka bland ungdomar i åldrarna 16 till 25 år. Allt fler unga blir dessutom invalida för livet. Under sommaren har Arbetsmiljöverket inspekterat 1 300 arbetsplatser inom branscherna bygg- och anläggning, jord och skog, vård och omsorg, restaurangverksamhet, campingverksamhet och drift av sportanläggningar. Sammanlagt upptäcktes 1 500 brister som ledde till krav på åtgärd.

Det största problemet visade sig vara att unga inte får den handledning och introduktion de behöver när de börjar jobba. Inspektörerna fann även briseter i riskbedömningen av arbetsuppgifter för unga anställda. Unga och minderåriga får inte heller information om hur de ska agera i hot- och våldssituationer.

- Det ska vara tryggt och säkert på jobbet för våra ungdomar, som är en extra utsatt grupp. Att de skadas eller blir sjuka redan i starten av sitt yrkesliv är inte acceptabelt. Därför behöver arbetsgivarna öka ambitionsnivån ytterligare för den här gruppen, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsmiljöverket, i ett uttalande.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen