Arbetsskador

Brännskadad besökare på bilverkstad får skadestånd

Den brännskadade och hans broro hävdade att verkstadsägaren hade använt flytande frysskydd för att få en större eldsflamma. Olyckan inträffade sommaren 2013. Foto: TT-Bild

Han skulle hämta sin bror på verkstaden när han tog eld och brännskadades svårt. Bilverkstadens ägare får 80 dagsböter och den skadade får nära 243 000 kronor i skadestånd.

Publicerad

Verkstadsägaren använde en öppen låga för att värma ett nav som han höll på att reparera. Då kom mannen för att hämta sin bror som hade lämnat in sin lastbil i verkstaden i Stockholm. Eldslågan tände eld på mannen som fick omfattande brännskador. Bröderna hävdade att verkstadsägaren hade använt flytande frysskydd för att få en större eldsflamma. Olyckan hände sommaren 2013.

Arbetsmiljöåklagare Anne-Marie Helander åtalade verkstadsägaren för arbetsmiljöbrott. Hon krävde också att verkstaden skulle betala 300 000 kronor i företagsbot. Den skadade krävde sammanlagt 418 200 kronor i skadestånd.

Södertörns tingsrätt slår fast att en besökare i en bilverkstad tillhör den krets som ska skyddas av arbetsmiljölagstiftningen. Domstolen kommer fram till att verkstadsägaren använde det mycket brandfarliga frysskyddet i samband med reparationen och att hans oaktsamhet orsakade brännskadorna. För detta får han betala 80 dagsböter á 260 kronor.

Tingsrätten dömer också ut sammanlagt 242 827 kronor till den skadade. Skadeståndet består av ersättning för sveda och värk samt för de vanprydande ärr han fick plus ersättning för sjukvårdkostnader och inkomstbortfall i tre månader.

Dessutom ska verkstaden betala 300 000 kronor i företagsbot.

Om domen

4 november 2015, Södertörns tingsrätt, mål B 2074-15.