Arbetsskador

Blixtinsats i psykiatrin

Psykiatrin har problem. Det är ett faktum. Arbetsmiljöverket förbereder nu en riksomfattande tillsynskampanj mot öppenvården. Fokus ligger på hot och våld.

Publicerad

Bristen på psykiater är stor. Det är ingen nyhet. Men det är inte bara vakanserna som oroar och stressar personalen. Skyddsombud över hela landet vänder sig till Arbetsmiljöverket och vädjar om hjälp. På psykiatriska kliniken i Halmstad skriver skyddsombudet: ”Det är dåliga psykosociala förhållanden för läkare som känner sig mobbade, överbelastade, inte lyssnade på, svårigheter att delegera arbetsuppgifter…” Ansvar men inga befogenheter. De orden går igen i skyddsombudens skrivelser till verket. Det var också av det skälet som flera specialister i Uppsala sa upp sig på en och samma gång i fjol. Arbetarskydd skrev om kaoset som uppstod efteråt. I förra veckan gick Uppsala läns landsting också ut med att högsta chefen för psykiatrin i Uppsala avgår då situationen blivit ohållbar.

På Arbetsmiljöverket kraftsamlar man nu. Inspektörerna har hittills inte samordnat sig kring riskerna och bristerna i arbetsmiljön på landets psykiatriska kliniker.

- Nu har vi tagit fram ett utkast till tillsynsmaterial och grupperat oss. Vi kommer att göra ett antal provinspektioner och videofilma alltsammans. Sedan samlas vi igen. Det är en kort förberedelsetid. Redan i april ska vi vara klara med materialet, säger Minke Wersäll, arbetsmiljöinspektör vid distriktet i Linköping.

Materialet ska tjäna som underlag för inspektioner över hela landet. Det är de öppenpsykiatriska mottagningarna som ska besökas och inspektörerna kommer att ställa krav där arbetsmiljön inte håller måttet.

Kraven gav bättre arbetsmiljö för läkarna

Redan 2006 begär Läkarförbundets skyddsombud Lena Ulevik att Arbetsmiljöverket ska undersöka läkarnas psykosociala arbetsmiljö. Året därpå ringar verket med inspektör Siv Rask i spetsen in fyra övergripande brister som förklarar varför läkarna mår dåligt och ställer krav på åtgärder. De har nu uppfyllts enligt verket.

Här är några av kraven i korthet:

Otydlig organisation och bristande delaktighet

+ Ni ska skapa mötesformer där läkarna kan synliggöra och diskutera de problem som behöver åtgärdas.

+ Ni ska tydliggöra chefernas arbetsmiljöarbetsuppgifter.

Hög arbetsbelastning

+ Ni ska säkerställa att läkarnas arbetsbelastning kartläggs.

Behovet av stöd och handledning ska också undersökas. Samtalen ska genomföras tills dess att arbetsbelastningen minskat så att det inte längre finns någon risk för ohälsa.

+ Ni ska upprätta rutiner för prioriteringsåtgärder. Det ska bland annat framgå vilka arbetsuppgifter som kan tas bort.

+ Ni ska ta fram en skriftlig handlingsplan för hur ni avser arbeta för att få den läkarbemanning som är tänkt och hur ni avser arbeta med att behålla de fasta läkare som finns idag. Framtagandet av handlingsplanen ska ske i samverkan med läkarna.

Introduktion av utlandsrekryterade läkare

+ Ni ska se till att era utlandsrekryterade läkare får en introduktion på arbetsplatsen och till landstinget i stort.

Arbetsmiljön vid Akutjourmottagningen i Karlstad

+ Ni ska kartlägga de risker som finns i arbetsmiljön. Riskbedömningen

ska vara skriftlig och åtgärder som inte kan vidtas på en gång ska tidplanernas.