Arbetsskador

Blir sjukförsäkringen en valfråga?

Nästa år är inte bara valår. Det är också ett dramatiskt år för sjukförsäkringen eftersom 54 000 utförsäkras och ställs till arbetsmarknadens förfogande.

Publicerad

- Döm oss efter hur många jobb vi skapar, sade Fredrik Reinfeldt när han blev statsminister i alliansregeringen.
Arbetsförmedlingen kommer under 2010 att ta hand om tiotusentals som slussas över från sjukförsäkringen. Det är en öppen fråga hur det kommer att gå. Det har visat sig svårt att rehabilitera tilbaka till jobb.
Jenny Fjell som startade nätverket Resurs - Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället har svårt att tro att sjukförsäkringen inte skulle bli en valfråga.
- Det handlar om mer än 50 000 personer som utförsäkras nästa år och ytterligare 40 000 de två åren därefter. De här personerna har alla anhöriga, så jag tror att det sprider ringar på vattnet.
Nätverket har 1 100 medlemmar. Det är inte bara sjuka och utförsäkrade som är med.
- Vi har också läkare, psykologer, beteendevetare och andra som kommer i kontakt med sjuka, säger Jenny Fjell.
Nätverket Resurs lyckades inte med sin första ambition när det bildades i mars 2008, att stoppa alliansregeringens förändringar av sjukförsäkringen.
- Så då återstår två syften. Att stötta medlemmarna som drabbas och att påpeka hur absurd lagen är så att vi i stället kan få en rättssäker och välfungerande sjukförsäkring, säger Jenny Fjell.
På onsdag ordnar Resurs en manifestation i Stockholm. Jenny Fjell vågar inte sia om hur många som kommer.
- Många sjuka orkar inte. Men på Facebook har ungefär 150 personer sagt att de kommer.
Jenny Fjell tycker att media den senaste veckan börjat rapportera om förändringarna i sjukförsäkringen. Nästa steg, som hon hoppas på, är att allmänheten ska få upp ögonen för problemen.
- Det gäller att även de friska förstår att det här är en viktig fråga. Man kanske är frisk nu, men under en livstid är alla beroende av en väl fungerande sjukförsäkring, säger Jenny Fjell.
En annan organisation är Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt. Den bildades i Härnösand i våras och har hittills samlat 105 486 namnunderskrifter för en humanare sjukförsäkring. Namnlistorna överlämnades till riksdagens socialförsäkringsutskott i september.
En av aktionsgruppens företrädare Gertie Gladnikoff säger att hon innerligt hoppas att sjukförsäkringen blir en valfråga. Men det är inte bara en from förhoppning, menar hon.
- Det är så oerhört många som berörs. Alla har familjer och vänner och så har vi alla dem som får höra talas om deras fall, säger Gertie Gladnikoff
Hon tror att allmänheten börjar genomskåda den rådande politiken.
- De två senaste regeringarna har båda kört hjärntvättande kampanjer om att sjuka bara fuskar. Nu visar det sig hur det slår när staten sätter åt de sjuka, säger Gertie Gladnikoff.
Aktionsgruppen är politiskt obunden, precis som Resurs.
- Vi kommer att försöka påverka samtliga politiska partier. Vår målsättning är att få tillbaka en sjukförsäkring som stödjer sjuka att återfå sin hälsa och under tiden ger dem en bra ekonomisk trygghet, säger Gertie Gladnikoff.