Arbetsskador

Bättre arbetsmiljö krävs om vi ska jobba längre

Fler äldre skulle kunna arbeta längre, konstaterar Arbetsmarknadsutskottet i en ny rapport. Men arbetsmarknaden behöver anpassas för äldre arbetskraft, och arbetsmiljön måste bli bättre.

Publicerad

Personer som är över 55 år klarar mer i dag än vad tidigare generationer gjorde, både fysiskt och psykiskt. Därför finns goda förutsättningar för att fler skulle kunna arbeta längre, enligt Arbetsmarknadsutskottet.

Men arbetsmarknaden är inte anpassad för arbetskraft över 55 år. Trots att arbetsgivare ofta anser att äldre anställda har många positiva egenskaper som stor erfarenhet, kunskap och pålitlighet har de ofta svårt att hävda sig på arbetsmarknaden.

En viktig aspekt är arbetsmiljön, enligt Arbetsmarknadsutskottet. Den behöver förbättras, bli mer flexibel och mer anpassad för olika individers förutsättningar. Det behövs också mer kunskap om varför många går i pension i förtid i vissa yrken.

Det finns också för lite kunskap om vad som orsakar åldersdiskriminering, anser Arbetsmarknadsutskottet. För att komma åt problemet behöver man arbeta med synen på äldre arbetskraft, både på arbetsplatser och i samhället i stort.

RapportenEtt förlängt arbetsliv är en del av Arbetsmarknadsutskottets arbete med forsknings- och framtidsfrågor och har tagits fram av Riksdagsförvaltningens utvärderings- och forskningssekretariat.