Arbetsmiljöverket grep in i svårt mobbningsfall

2007-07-24 14:02 Mattias Davidsson  

Ett allvarligt fall av mobbning har inträffat på en skola i Stockholm. En pojke i nian tejpades fast vid en lyktstolpe. Arbetsmiljöverket krävde vid vite att skolan skulle skydda eleven.

När Arbetsmiljöverket fick kännedom om händelsen försökte inspektörerna så snart som möjligt skydda eleven från de jämnåriga som kränkt honom. Skolan, som ligger i en kommun intill Stockholm, förelades vid vite av 100 000 kronor att se till att den utsatta eleven slapp ha mer kontakt med de jämnåriga som kränkt honom.

Händelsen inträffade den 30 maj vid skoldagens slut. Personal upptäckte att en elev stod med armarna kring en lyktstolpe ute på skolgården. Eleven, som då gick de sista veckorna i nian, hade silvertejp runt handlederna. I en ring omkring stod andra elever. En av dem filmade med sin mobiltelefon. Mobbningen hade pågått en stund när skolpersonalen ingrep. Då hade pojken blivit delvis avklädd. En sko satt upptejpad på lyktstolpen. När pojken släpptes loss hade han röda märken efter tejpen.

Skolan har polisanmält händelsen. Arbetsmiljöverket fick kännedom om mobbningen genom en så kallad paragraf-2-anmälan. Verket bedömde då att eleven skulle bli utsatt för ytterligare ohälsosam stress om han skulle tvingas möta sina plågoandar. Därför utfärdades föreläggandet som syftade till att skydda pojken under den tid som återstod av terminen.

- Det rörde sig om sex skoldagar. Om det hade varit längre tid kvar av terminen hade vi fått hitta en annan lösning, säger arbetsmiljöinspektör Anette Askelöf.

Följden av föreläggandet blev, enligt Anette Askelöf, att ett antal elever flyttades till andra skolor så att pojken kunde gå kvar på sin skola de sista skoldagarna före sommarlovet.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen