Arbetsmiljöverket förlorar sin styrelse

2007-12-17 13:21 Mattias Davidsson  

Regeringen avskaffar Arbetsmiljöverkets och många andra myndigheters lekmannastyrelser. Istället ska generaldirektören fatta besluten och myndigheten får ett insynsråd.

Regeringen har beslutat att en lång rad myndigheter ska klara sig utan styrelse. I stället införs ett så kallat insynsråd med betrodda medborgare. Arbetsmiljöverket är en av dessa myndigheter. Hittills har verkets lekmannastyrelse bestått av generaldirektören Mikael Sjöberg

(ordförande) och sex ledamöter utsedda av regeringen samt två fackliga representanter. De har fattat alla övergripande beslut. Det har handlat om nya föreskrifter; om remisser i ärenden överklagade till regeringen, om nedskärningar, budget och liknande.

Nu blir det generaldirektör Mikael Sjöberg som mer självständigt får ta ansvar för de här besluten. I sin blogg beskriver han den avgående styrelsen som ett kvalitetsfilter. Den ska nu ersättas av myndighetens ledningsgrupp som måste agera med ”omdöme och sunt förnuft”.

Förutom ordföranden har styrelsen bestått av Ulla Lindqvist, andre vice ordförande i LO och konsulten Ingemar Grahn. Från fackförbunden har arbetsmiljöinspektörerna Karl-Erik Andersson (Saco) och Lars-Göran Sjövall (ST) varit med. Styrelsen har också bestått av riksdagsledamöterna Tina Acketoft, Hans Hoff, och Anders Karlsson samt före detta riksdagsledamoten Henrik Westman.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen