Arbetsmiljöverket förbjuder ensamarbete på häkte

2012-01-26 12:50 Lena Gunnars  

Arbetsmiljöverket förbjuder ensamarbete nära de intagna på häktet i Umeå. Skälet är att det finns en omedelbar fara för personalens säkerhet enligt beslutet.

- Vi gjorde en inspektion med anledning av ett skyddsombudsstopp och bedömde att det fanns risk för att personalen skulle bli utsatt för hot och våld om bristerna inte åtgärdades. I dagsläget är det inte okej för personalen att utföra ensamarbete med klientnära uppgifter, till exempel ensam i cell eller i samtal med klienter, säger Heli Aarnipuro, inspektör vid Arbetsmiljöverket i Umeå.

Villkoren för förbudet har sekretessbelagts. Om Kriminalvården skulle bryta mot verkets beslut kan den som är ansvarig för arbetsmiljön på häktet straffas enligt arbetsmiljölagen. Beslutet togs av tillsynsdirektör Karin Lagerkvist och är slutligt.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö