Arbetsskador

Arbetsmiljön under Almedalsveckan

Nästa vecka står politik och samhällsfrågor i fokus under politikerveckan i Visby. Även arbetsmiljön finns med på ett hörn.

Publicerad

Almedalsveckan 2009 blir säkert startpunkten för de viktigaste frågorna i riksdagsvalet om ett drygt år. Arbetsmiljön som isolerad fråga brukar inte kunna hävda sig i konkurrensen med vård-skola-omsorg. Ingen blir väl heller förvånad om ekonomin och arbetslösheten denna gång kommer att överskugga det mesta.

Ändå finns den renodlade arbetsmiljön med under veckan i Visby.

Till exempel ordnar branschorganisationen Svensk Företagshälsovård på onsdagen ett seminarium under rubriken "Hur mår svensken på jobbet?”

Några av frågorna som debatteras är vilken roll cheferna spelar för hälsa, ohälsa och motivation; vilka faktorer på jobbet som har samband med hög sjukfrånvaro; vad som kännetecknar en bra arbetsgivare samt hur unga upplever sina arbetsförhållanden.

Afa Försäkring gör på måndagen ett seminarium om hot och våld i arbetslivet. Syftet med seminariet är att få till stånd ett erfarenhetsutbyte mellan alla de organisationer som anmäler sig. Afa tar med sig aktuell statistik om vilka branscher som är mest drabbade och redogör även för vilka insatser som pågår mot hot och våld.

Allra först ut under veckan är nog LO-TCO Rättsskydd som på ett frukostseminarium på måndagen slår ett slag för betydelsen av att anmäla arbetsskador.

Afa Försäkring

Tid: Onsdagen den 1 juli kl 12:00

Plats: Hästgatan 12

Medverkande: Lars Hjalmarson, Jonas Milton, Johnny Johnsson, Harald Abelin, med flera

Tid: Måndagen den 29 juni kl 16.00

Plats: S:t Hans Plan 2

Medverkande: Janne Rudén, Christin Johansson, Yvonne Ingman, Agneta Jöhnk, Annette Carnhede, Maj-Charlotte Wallin, VD AFA Försäkring